Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM begint verhoren aangifte tegen Hoefdraad

OM begint verhoren aangifte tegen Hoefdraad

14/02/2020 09:35 - Ivan Cairo

OM begint verhoren aangifte tegen Hoefdraad

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft een rechercheteam opgedragen om personen te horen naar aanleiding van de aangifte die is gedaan tegen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Bezorgde burgers hebben op 3 februari aangifte gedaan tegen de bewindsman gedaan in verband met de onrechtmatig gebruikte kasreserve-valuta.

Zij vermoeden dat Hoefdraad misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en de inmiddels ontslagen governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, heeft aangezet het geld oneigenlijk te besteden. Tegen Van Trikt loopt een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en vermoedelijke malversaties bij de aankoop van voertuigen en het inhuren van consultants.

Baidjnath Panday heeft de aangevers per brief laten weten dat zij "in het kader van de verzameling van startinformatie" spoedig zullen worden opgeroepen om gehoord te worden. Een van die aangevers, Xaviera Jessurun, bevestigt de kennisgeving. Ze noemt het "compleet ongeloofwaardig" dat de minister niet op de hoogte was van het gebruik van de kasreserve en waarvoor.

Ook is het volgens haar ongeloofwaardig dat de toenmalige governor "uit eigen vrije wil en helemaal alleen alle genoemde handelingen heeft gepleegd". "Daarom juist vragen wij aan het Openbaar Ministerie te onderzoeken of Hoefdraad misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en Van Trikt heeft gedwongen de kasreservemiddelen oneigenlijk te besteden."

DA'91-voorzitter Angelic del Castilho, die eveneens aangifte had gedaan, is blij. "We wachten af en bereiden ons voor." Dat de pg geen gronden heeft gevonden om de aangifte bij voorbaat af te wijzen en in ieder geval heeft besloten om het onderzoek op te starten, noemt ze hoopgevend. Ze neemt aan dat het niet daarbij zal blijven en "dat de pg verdere stappen zal nemen en ook andere zaken overwogen zullen worden."

In andere gevallen waar ook aanklachten tegen Hoefdraad waren ingediend, zijn naar verluidt ook personen gehoord. Maisha Neus, voorzitter van de politieke partij Strei!, zegt desgevraagd dat ook exponenten van haar partij waren opgeroepen. "Hoefdraad en co zijn nooit opgeroepen, maar wij wel." Het OM vond echter geen gronden om tot een daadwerkelijk strafonderzoek te komen, omdat de vermeende illegale handelingen van de bewindsman door de wet zouden zijn gedekt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina