Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Regering moet voorkomen dat FAI failliet gaat’

‘Regering moet haar verantwoordelijkheid nemen’

13/02/2020 09:34 - Gilliamo Orban

Vakbondsleider Dayanand Dwarka (l) gaf woensdag uitleg over de situatie bij bacovenbedrijf FAI.

Vakbondsleider Dayanand Dwarka (l) gaf woensdag uitleg over de situatie bij bacovenbedrijf FAI. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka van het bacovenbedrijf FAI heeft de regering opgeroepen te voorkomen dat het bedrijf failliet gaat, zoals het Belgische management heeft gedreigd. De onderneming heeft een grote schuldenlast. Hij is wel blij dat de regering in elk geval het loon over januari betaalt. Elke arbeiders heeft tot nu toe van de werkgever een voorschot van SRD 500 gekregen.

"We zijn niet alleen geïnteresseerd in betaling van lonen, maar willen dat het bedrijf weer gezond wordt. Het moet zodanig gaan produceren dat het met eigen geld zelfstandig kan opereren", zei Dwarka woensdag op een persconferentie. De bond zal niet toestaan dat het bedrijf sluit en de ongeveer dertienhonderd arbeiders brodeloos worden.

"Dat is ons uitgangspunt en vandaar dat we op een zeer verantwoordelijke en voorzichtige wijze te werk gaan. We bekijken alle mogelijkheden om te voorkomen dat wat in 2002 is gebeurd zich herhaalt." In dat jaar is Surland, de voorloper van FAI, gesloten. Dwarka bracht in herinnering dat de stichting Behoud Bacovensector Suriname in 2014 is geprivatiseerd en omgedoopt in Food And Agriculture Industries NV (FAI).

Het Frans-Belgische bedrijf Univeg heeft 90 procent van de aandelen in handen en het land Suriname tien procent. In 2014 werden 80.000 ton bacoven per jaar geëxporteerd. De Hondurees Eduardo Melendez werd in 2015 door de eigenaar naar Suriname gestuurd om onderzoek te doen naar onder andere de staat van de bacovenaanplant.

Hij heeft toen een vernietigend rapport uitgebracht, ondersteund met foto's van delen van de aanplant die niet goed onderhouden waren en bacoven die in het veld stonden te rotten. "Op basis van dat rapport zijn directieleden Phillippe Dury en Pierre Marie Defo die lang verbonden waren aan het bedrijf en succes hebben gehad, op staande voet ontslagen. In hun plaats kwam Melendez", zegt Dwarka.

De drie jaar waarin hij leiding heeft gegeven aan FAI, typeert de vakbondsleider als "een waar schrikbewind". Melendez miste volgens Dwarka de kennis om het bedrijf te leiden. In die periode zijn veel werknemers, die lang verbonden waren aan het bedrijf, vertrokken. "Ze konden waarschijnlijk het terreurbewind niet meer aan."

In 2016 werd de aanplant in Nickerie aangetast door de Mokoziekte. Dwarka zegt dat vanwege de amateuristische aanpak hiervan door Melendez de productie van bacoven drastisch is teruggelopen. "In twee jaren tijd heeft de ziekte zich zodanig verspreid dat het productieareaal van 1.050 hectare is verminderd naar minder dan vierhonderd hectare."

In 2018 is Melendez vertrokken; de leiding bestond vervolgens uit Bruno de Oliveira en Vincent Bocquillon. Vanwege ruzie vertrokt De Oliveira al na drie maanden en bleef zijn collega over. "Vanaf dat moment is er sprake van een gezond klimaat. Bocquillon heeft professioneel de Mokoziekte aangepakt." Maar door het sterk verkleinde areaal daalden ook de productie, export en inkomsten en is de bedrijfsvoering in gevaar gekomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina