Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Franchepane!

COLUMN: Franchepane!

13/02/2020 18:00

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.  

Ay Raynell, ik hoop dat je na de vorige week net zo trots bent als daarvoor. Wat ons is overkomen tart namelijk elk voorstellingsvermogen. Het vertrouwen van de burger is dusdanig geschonden dat spoedig herstel uitgesloten is, tenzij er nog een internationale financieringsinstelling zo gek als een deur is om deze a-nationalisten geld te lenen. Het vertrouwen dat velen hebben in jouw partij, de NDP, kwam te voet en vertrok ijlings als een dief in de nacht te paard. Dit is nog niet eens het diepste punt dat wij als land hebben ervaren.

Je bent jong, je bent enthousiast en je denkt met je vrije meningsuiting oeroude bomen om te buigen voor jonge aanwas. Succes alvast toegewenst. Ik noem slechts één naam en dan mag je mij vertellen hoe het kan dat hij nog steeds een bepalende factor is binnen jouw paarse partij: Ramon Abrahams. Deze a-nationalist staat synoniem voor corruptie. Als minister van Openbare Werken zag hij zijn kans schoon binnen te harken wat niet van hem was maar van ons. In plaats van Ramon Abrahams ver weg te houden bij regeringsaangelegenheden, werd hij adviseur van de president. Zijn enige competentie is hoe corruptie te veredelen.

Kijk Raynell, ik snap dat je jouw geliefde zusje Silvana Afonsoewa niet zal corrigeren. De letterlijke vertaling van One monkey can't stop no show staat niet voor de figuurlijke interpretatie. Integendeel zelfs. De krijgsraad bestaat uit drie rechters, vrouwen die zich niet laten afleiden door onderbuikgevoelens van welke NDP'er dan ook. Het recht wordt kromgetrokken door blindgangers van DDB. Je kan je de bewuste aap ook als DDB voorstellen. Zijn gevangenneming zal de ontwikkeling van Suriname niet tegenhouden. Met zijn opsluiting krijgen we tegelijk een bijzondere bijvangst: corruptie zal afnemen.

Na de zes minuten in de rechtszaal op 22 januari liep DDB triomfantelijk naar het Onafhankelijkheidsplein om wederom in zijn owru siki te vervallen. De gewoonte als entertainer zijn eigen Surinamers te schofferen, blijft het goed doen. Hij riep veel maar ik zal je maar met één uitspraak confronteren. DDB vertelde over vaders die in het holst van de nacht onder bruggen de wacht hielden omdat er in zijn militaire jaren een buitenlandse interventie zou dreigen. Ik heb die periode meegemaakt. Klopt, er werd wacht gelopen en cruciale bedrijven als EBS en de Waterleiding werden beschermd. Mannen en vrouwen hielden er de wacht met karabijnen. Maar, de karabijnen waren niet geladen. Militieleden moesten het magazijn ver weg van hun wapen houden. Wie de vijand was, was nooit helder. Desondanks zat de angst er goed in.

En wat deden de bedenkers van de 'spookvijand'? Die lagen te rampetampen met hun buitenvrouwen terwijl hun echtgenote in de veronderstelling sliep dat manlief de bewaking van de Surinaamse integriteit heel serieus nam. En ik zie ook dat jij heilig gelooft in de onzinredenering 'het waren wij, of zij'. In een respectvolle samenleving krijgen wetsovertreders het recht zich te verantwoorden voor de rechter. DDB geniet nu van dat recht dat hij anderen ontnomen heeft. Hoe oneerlijk kan het leven zijn. Trouwens Raynell, jij beweert als jongere de vrijheid te hebben om binnen de NDP jouw mening te uiten. Vraag aan DDB waarom hij gelogen heeft over de vluchtpoging van de vijftien mannen. Ik heb namelijk nog nooit iemand achteruit zien rennen voor zijn leven.

Stuart Rahan

franchepane2020@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina