Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Campagnevoering

COMMENTAAR: Campagnevoering

13/02/2020 12:00

COMMENTAAR: Campagnevoering

 

DE VERKIEZINGSCAMPAGNE IS al in volle hevigheid losgebarsten. De meeste partijen hebben de ene na de andere buurt- of ressortsvergadering waar kernen worden geïnstalleerd en af en toe gooien ze er heel veel geld tegenaan voor een massameeting. Helaas klinkt op die bijeenkomsten vaak hetzelfde geluid: veelal afgeven op politieke tegenstanders maar zelf geen oplossingen aandragen hoe we uit de huidige pijnlijke situatie komen. Vrijwel alle partijen maken zich daaraan schuldig.

De koppen in de krant logen er de afgelopen dagen niet om: 'Deze regering gaat over lijken' (Ronnie Brunswijk, Abop), 'Dit is rioolpolitiek' (Ronnie Asabina, BEP), om er twee van de vele te noemen. Maar wat willen de politici daarmee bereiken? Laat men zich druk maken over de toekomst van Suriname en de sterke kanten van de eigen partij benadrukken. Maar in de praktijk is men vooral bezig met bijzaken.

Het lijkt momenteel bijvoorbeeld vooral belangrijk hoeveel mensen je op de been kan brengen. Met name in de onderlinge strijd tussen de VHP en NDP is dat een hot issue. Waarom mag Joost weten: veel mensen komen op een bijeenkomst voor de gezelligheid en omdat ze misschien gratis eten en drinken krijgen. Dat garandeert niet dat ze je partij ondersteunen en op 25 mei op je gaan stemmen.

NDP en NPS maken zich druk over het aantal vlaggen dat in het land wordt opgehangen. De groene partij beticht de paarse ervan op sommige plaatsen haar vlaggen te verwijderen en te vervangen door die van de NDP, but who cares? Dit is ook allemaal uiterlijk vertoon en zegt niets over het uiteindelijke resultaat.

Zo hangt een deel van de straten van Blauwgrond vol met NPS-vlaggen, maar de meeste (Javaanse) bewoners hebben niets met die partij. Maar ach, ze hebben een paar T-shirts gekregen, dus zijn ze overstag gegaan om de vlaggen voor hun erf te laten plaatsen. In het stemhokje kleuren ze het toch hokje van een andere partij rood.

Wat echter ontbreekt, is een heldere discussie over waar we met het land naar toe moeten. Dat is al decennia het probleem, maar door de enorme crisis waarin Suriname verkeert, is die discussie nu bitter noodzakelijk. Dus met krasse uitspraken alleen win je geen verkiezingen. Laten alle partijen in de campagne nu eindelijk eens zeggen waar ze werkelijk voor staan, zodat de kiezers op basis daarvan hun keuze kunnen bepalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina