Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wan Okasi schenkt rolstoel aan tienjarige

Wan Okasi schenkt aangepaste rolstoel aan tienjarige

12/02/2020 03:19 - Merredith Bruce

De overdracht van de aangepaste rolstoel aan Yash Rampertap.

De overdracht van de aangepaste rolstoel aan Yash Rampertap. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De tienjarige Yash Rampertap komt vanwege zijn beperking moeilijk uit zijn woorden, maar is blij met de aangepaste rolstoel die hij dinsdag aangeboden kreeg. De schenking gebeurde op initiatief van stichting Wan Okasi, met hulp van de stichting Suriname-Nederland Chamber en de Surinaams-Nederlandse Diaspora Associatie (Suneda).

Wan Okasi werd door de moeder van Yash om hulp gevraagd, vertelt voorzitter Aniel Koendjbiharie. Omdat de stichting zelf weinig geld heeft, werd besloten andere instanties te benaderen. Tijdens een werkbezoek aan Nederland in 2019 sprak hij met verschillende organisaties, waarvan er twee bereid waren om te helpen.

De rolstoel is betaald uit de opbrengst van een benefietgala dat Suneda in juli heeft gehouden, vertelt Mariska van Heijdoorn van deze organisatie, die hetzelfde bestuur heeft als de Surinaams-Nederlandse Chamber. Wan Okasi-voorzitter Koendjbiharie noemde de overdracht een dankbaar moment, omdat het leven van een jongeman hiermee "een beetje draaglijk" wordt.

Rampertap is vanwege zijn lichamelijke en verstandelijke beperking geheel van zijn omgeving afhankelijk. Zo heeft hij hulp nodig om gebaad, gevoed en gekleed te worden. Anders dan gebruikelijk heeft de stichting de moeder van de jongen geen minimale bijdrage gevraagd.

"Dit gebeurt gewoonlijk wel omdat getracht wordt om de doelgroep te leren dat niets gratis is en om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn", zegt Koendjbiharie. Wan Okasi, een stichting voor mensen met een beperking, wil de samenleving hiermee leren om anders te kijken naar de doelgroep.

Hij deed een dringend beroep op moeder Gracia Thakoerdien om de rolstoel goed te onderhouden vanwege de energie en inspanning om deze aan te schaffen en naar Suriname over te brengen.

Koendjbiharie zegt dat de media niet zomaar erbij zijn gehaald om hiervan verslag te doen. "Het is geen sensatienieuws of om naam te dragen. We willen mensen wakker schudden dat er anderen zijn in onze samenleving die totaal afhankelijk zijn van ons, want morgen kan jij ook hulp nodig hebben."

Na de overdracht werd de jongen op zijn verzoek, tot hilariteit van de aanwezigen, meteen in zijn nieuwe rolstoel overgeplaatst. "Dank je wel", uitte hij moeizaam maar verstaanbaar en met een dankbare glimlach. De overdracht vond plaats bij het kantoor van Wan Okasi in het Revalidatiecentrum aan de Margarethalaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina