Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘NPS bezig met rioolpolitiek’

‘NPS bezig met rioolpolitiek’

12/02/2020 10:27 - Merredith Bruce en Naomi Hoever

BEP-voorzitter Ronnie Asabina beschuldigt de NPS van rioolpolitiek.

BEP-voorzitter Ronnie Asabina beschuldigt de NPS van rioolpolitiek. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Dezelfde verkiezingsissue die Abop in 2015 heeft gepropageerd, wordt nu door de NPS gebruikt. We spreken onze afkeuring erover uit”, zegt BEP-voorzitter Ronnie Asabina. Hij regeert op de uitspraken van de ondervoorzitter van de NPS, Jerrel Pawiroredjo, vrijdag in Para dat “stemmen op BEP en HVB is stemmen op de NDP”.

Asabina spreekt van rioolpolitiek. "Laten we issues bespreken en niet op de man spelen, maar op de bal. Als men dit als strategie gebruikt dan hebben wij geen keus dan te reageren. In 2015 was het: stemmen op BEP is Santokhi tot president maken. Vandaag de dag horen wij dat Abop en VHP praten over samenwerking. Wie houdt wie voor de gek?" Hij roept de kiezers op zich niet op deze manier te laten beïnvloeden.

Asabina heeft er moeite mee dat partijen geen verkiezingsprogramma en issues presenteren over de ontwikkeling van Suriname maar zich bezighouden met het zwart maken van de tegenstander. "Ik weet niet hoe men aan de uitspraken komt. Het is al bekend dat samenwerking vóór de verkiezing verboden is. Het kiezersvolk bepaalt wie leiding mag geven aan het land de komende vijf jaar. Wij gaan NPS op een gepaste wijze antwoorden."

Hij vermoedt dat de partij geen issue heeft. "Men probeert op deze manier zieltjes te winnen om positief over te komen bij het kiezersvolk, meent hij. Asabina stelt dat de BEP, NDP en HVB samen optrekken als coalitiegenoten, maar dat de samenwerking tot mei 2020 loopt. BEP-ondervoorzitter Edgar Dikan zei eerder op persoonlijke titel tegen de krant dat hij de samenwerking met de NDP graag wil voortzetten. 

Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) ligt er niet wakker van dat de partij gelinkt wordt met de NDP. Hij voelt zich hierdoor juist gevleid omdat dit betekent dat de HVB gezien wordt als een 'gevaar' in de positieve zin wat haar extra motivatie geeft. Sapoen zegt dat hij zich dat kan voorstellen omdat de partij "enorme" groei doormaakt in Wanica, Saramacca en Nickerie.

Hij benadrukt dat de HVB geen verlengstuk of aanhangsel is van de NDP zoals dat beweerd, maar een zelfstandige organisatie. "We leggen ook haarfijn uit aan de achterban dat we zelfstandig de verkiezingen zullen ingaan. We zullen ook zelf onze kandidaten kiezen." De politiek leider zegt dat zijn partij haar eigen identiteit en kernwaarden heeft. Ze ondersteunt wel de coalitie, maar behoudt zich het recht voor om kritisch te zijn waar en wanneer dat nodig is.

Hij vreest niet dat de link die wordt gemaakt met de NDP negatief zal uitwerken bij HVB-kiezers die niet op paars willen stemmen. "Er zijn voldoende kritische kiezers die weten hoe de verhoudingen liggen." Of de partij na de verkiezingen weer zal samenwerken met de NDP, weet Sapoen nog niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina