Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Finalisten bekend voor damkampioenschap

Kaarten geschud in voorronde dammen 2020

12/02/2020 01:58 - Terence Oosterwolde

Kaarten geschud in voorronde dammen 2020

Niaaz Salarbaks, die na de derde ronde aan kop kwam, heeft de voorronde dinsdagavond ongeslagen en als winnaar afgesloten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het deelnemersveld voor de finaleronde van het Surinaams kampioenschap dammen 2020 is rond. Dinsdagavond werd bekend welke tien dammers vanaf 17 februari samen met Johannes Alfaisie en Guno Burleson strijd leveren om de nationale damtitel.

Na de elfde en laatste speeldag van de voorronde, dinsdagavond op de Algemene Middelbare School (AMS), was duidelijk welke spelers zich hebben gekwalificeerd voor de finale. Het gaat om Niaaz Salarbaks, Gerson Bendt, Waldi Anches, Rodney Lion, Glen Dumfries, Darryl Bohr, Arief Salarbaks, Jerry Sadiek, Dheeradjdutt Somai en Marcel Oostburg. Niaaz Salarbaks en Bendt (vier zeges en zeven remises) en Anches (drie winst en acht remise) doorliepen de voorronde zonder verlies.

John Schmeltz en Don Carlos Elliot werden de grote verliezers van dinsdagavond. Met nog de laatste ronde voor de boeg zaten ze op respectievelijk de zesde en achtste plek; hun deelname aan de finale leek zeker. Beide dammers verloren echter hun laatste pot. Schmeltz werd verslagen door Naresh Ragho, terwijl Elliot na vier uren zijn meerdere moest erkennen in Bendt. Door het verlies werd Schmeltz uiteindelijk twaalfde en Elliot, die na negen jaar weer meespeelde, dertiende.

De finale begint op 17 februari. De beste tien uit de voorronde krijgen gezelschap van Alfaisie en Burleson, de kampioen en semikampioen van 2018. Vorig jaar werd er vanwege bestuursperikelen geen nationaal damkampioenschap gehouden. De finale vindt volgens Elliot, bestuurslid van de Surinaamse Dambond, plaats in de studentenflat aan de Leysweg.

De voorronde begon in het Suriname Denksportcentrum, maar nadat de Chinese aannemer Dalian de bouwstroom verwijderde, moest de dambond uitkijken naar een andere locatie. Die werd gevonden in de AMS. Dit jaar zal het niet meer lukken om de finale af te werken in het denksportcentrum zegt Elliot. De complete eindstrijd wordt daarom afgewerkt in de kantine van het studentencomplex.

De twaalf finalisten bekampen elkaar in elf ronden volgens het roundrobinsysteem, wat betekent dat iedereen tegen elkaar uitkomt. Voor de top drie zijn er (wissel)trofeeën en geldprijzen. Een extra prikkel voor de finalisten is niet alleen dat de kampioen en semikampioen geen kwalificatie hoeven te spelen in 2021, ze worden ook afgevaardigd naar het Pan-Amerikaans damkampioenschap.

Het regionale toernooi is volgens Elliot van 25 april tot en met 4 mei in de Dominicaanse Republiek. "Vandaar wat we zo vroeg moesten beginnen dit jaar", geeft hij aan. Voor de Surinaamse Dambond lonkt een derde plek. "Als Burleson op de eerste plaats eindigt, mag de nummer drie ook mee. Als Pan-Am-kampioen 2018 is Burleson altijd van de partij. Hij bezit een wildcard voor het leven als het om Pan-Am-dammen gaat", legt Elliot uit.

Uitslagen elfde ronde: Niaaz Salarbaks - Bohr 1-1; Lion - Sadiek 1-1; Anches - Dumfries 1-1; Bendt - Elliot 2-0; Ragho - Schmeltz 2-0; Oostburg - Arief Salarbaks 1-1; Somai - Fernando Amelo 2-0; Arwien Bhagwandas - Rinaldo Kemnaad 1-1; Edson Amoekoni - Aroenath Mohan 2-0; Sharvan Debipersad - Cliff Karijodrono 2-0; Jimmy Cheng - Jimmy Kasi 2-0 (reglementair); Robur Levens - Jimmy Tay 2-0; Rajesh Dipai - Carlos Adaba 1-1; Sonny Kaiman - Dewsharan 2-0.

Eindrangschikking voorronde (na elf duels elk): 1. Niaaz Salarbaks 15 punten (144 weerstandspunten/WP-192 Sonneborn-Berger/SB); 2. Bendt 15 (137-181); 3. Anches 14 (141-175); 4. Lion 14 (140-178); 5. Dumfries 14 (137-167); 6. Bohr 13 (133-154); 7. Arief Salarbaks 13 (133-145); 8. Sadiek 13 (132-150); 9. Somai 13 (127-137); 10. Oostburg 13 (125-135); 11. Ragho 13 (123-132); 12. Schmeltz 12 (137-136); 13. Elliot 12 (131-130); 14. Amoekoni 12 (111-99); 15. Kemnaad 11 punten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina