Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemersbond Telesur eert grote vakbondsleiders

Jarige werknemersbond Telesur eert grote vakbondsleiders

12/02/2020 18:27 - Amanda Palis

TTWOS-voorzitter Harvey Panka en een familielid leggen een krans bij het graf van Henk Shields.

TTWOS-voorzitter Harvey Panka en een familielid leggen een krans bij het graf van Henk Shields. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Henk Shields en Cyrill Daal, twee grootheden van de Telegraaf en Telefoon Werknemersorganisatie Suriname (TTWOS), zijn woensdag postuum geëerd. Bij het graf van Shields en het standbeeld van Dahl zijn er kransen gelegd, terwijl er nu ook een portret van het duo hangt in het bondsgebouw aan de Van ’t Hogerhuysstraat.

"Dankzij de inzet en kracht van Cyrill Daal heeft de bond van Telesur nieuw leven gekregen", sprak de huidige TTWOS-voorzitter Harvey Panka woensdag bij de viering van het zeventigjarig bestaan. Daal nam in 1972 het roer over bij de organisatie. "Het is dus belangrijk dat wij daar stil bij blijven staan." De werknemersbond van Telesur werd op 12 februari 1950 opgericht.

Daal, die tot en met 1982 de scepter heeft gezwaaid, heeft geholpen bij de verzelfstandiging van Telesur. "Dankzij Daal bestaat Telesur zoals we dat nu kennen. Voorheen viel het telecombedrijf onder het ministerie van Openbare Werken en waren de werknemers gewoon ambtenaren. Met het loskoppelen kon de bond zich inzetten voor betere personeelsvoorwaarden."

Daal was ook verbonden aan het Algemeen Verbond van Vakbewegingen in Suriname De Moederbond. "We zijn ons als Moederbond zeer bewust van wat Daal heeft gedaan. Dankzij deze grote vakbondsstrijder kan men praten over arbeidsovereenkomsten", zei voorzitter Errol Snijders.

Bij het graf van Henk Shields is er een gedenkkrans gelegd. Hij nam het roer over bij TTWOS nadat Daal om het leven was gebracht tijdens de Decembermoorden van 1982. "Shields heeft het harde werken van zijn voorganger voortgezet en heeft vooral gevochten voor de scholing en kwaliteit van de arbeiders", gaf Panka aan.

Telecom is volgens hem een "vrij dynamische sector". "En om goede diensten te leveren en te kunnen innoveren heb je arbeiders nodig die ontwikkelingen kunnen bijhouden. Dat is één van de grootste hoogtepunten behaald onder het bewind van Shields." Na zijn overlijden in 2010 kwam de leiding in handen van Wilfried Meyer (2012-2016), die werd opgevolgd door Panka.

In verband met het zeventigjarig jubileum is er in het bondsgebouw een vignet onthuld met een speciaal logo dat de ontwikkelingen van draad tot draadloze telecom weergeeft. Ook is er een ereplek vrijgemaakt voor de portretten van de TTWOS-voorzitters Daal, Shields, Meyer en Panka. 'The Wall' werd onthuld door nabestaanden van Shields en Daal. "We zijn jullie dankbaar en blij dat deze vakstrijders in ere worden herdacht. Wij hopen dat hun daden niet worden vergeten", zei een familielid van Daal.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina