Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA voelt zich misleid door regering

DNA voelt zich misleid door regering

12/02/2020 08:54 - Wilfred Leeuwin

DNA voelt zich misleid door regering

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Oppositieleden in De Nationale Assemblee voelen zich misleid door de regering over de verwikkelingen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het gaat vooral over het oneigenlijk gebruik van kasreserves in deviezen, die de handelsbanken bij de moederbank in bewaring hebben gegeven.

Carl Breeveld van DOE en fungerend assembleevoorzitter Melvin Bouva hebben er dinsdag tijdens een openbare vergadering op aangedrongen dat de regering beloofde documentatie opstuurt naar het parlement. Die stukken zouden moeten bijdragen om duidelijkheid te brengen in wat er gaande is bij de CBvS.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei op een vergadering op 4 februari dat er niet veel aan de hand was, behalve dan dat er geen overleg was gepleegd met de Bankiersvereniging over de besteding van het geld. Toen was er sprake van een bedrag van 100 miljoen US dollar.

Maar enkele dagen later zeiden president Bouterse en president-commissaris Vijay Kirpalani van de Centrale Bank dat bijna 200 miljoen US dollar uit de valutareserve is gehaald. Aan het begin van de openbare vergadering dinsdag heeft minister Soewarto Moestadja als regeringscoördinator gezegd dat de regering werkt aan het uitvoeren van een motie uit de vergadering van 4 februari.

Daarin is de regering gevraagd orde op zaken te stellen en ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk een nieuwe governor wordt benoemd. Moestadja deelde slechts mee dat Sigmund Proeve die was gevraagd de functie te bekleden zich heeft teruggetrokken. Verder voelde de bewindsman zich niet bevoegd te antwoorden op vragen van het parlement.

De oppositie vindt het verkeerd van Bouterse om een persconferentie te beleggen over de perikelen bij de CBvS in plaats van grondwettelijk verantwoording in het parlement af te leggen. Oppositeleden blijken ook het snelle vertrek van minister Hoefdraad na de vergadering van 4 februari naar het buitenland niet pluis te vinden. Zij vinden dat hij ter beschikking moet blijven, in verband met het onderzoek naar de verwikkelingen bij de moederbank.

Mahinder Jogi en Asiskoemar Gajadien van de VHP, stellen dat de minister voor een poosje is gaan onderduiken in het buitenland. Marinus Bee van Abop wil weten of Hoefdraad door de politie wordt opgewacht om gehoord te worden. "Ik heb vernomen dat de politie op hem wacht om hem te ondervragen. Klopt het dat de minister de politie heeft gevraagd telefonisch verhoord te worden?", vroeg Bee.

De oppositie plaatst overigens ook vraagtekens bij de staat en de manier waarop president Bouterse zich als staatshoofd heeft gedragen op de persconferentie. Moestadja heeft vrijwel geen enkele vraag beantwoord. Hij zegt dat de regering voortvarend werkt aan het informeren van de gemeenschap via het parlement, maar dat minister Hoefdraad de aangewezen persoon is om uitgebreid op zaken in te gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina