Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Deze regering gaat over lijken’

‘Deze regering gaat over lijken’

12/02/2020 00:00 - Naomi Hoever

Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk voerde dinsdagavond het woord tijdens de dertigste jaardag van de partij.

Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk voerde dinsdagavond het woord tijdens de dertigste jaardag van de partij. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Nownow na Bouta nanga Bep e pina a kondre. God heeft Abop hiervoor bespaard", sprak Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk dinsdagavond tijdens een dankdienst in verband met de dertigste jaardag van de partij. Hij riep op tot eerlijke verkiezingen, omdat zijn partij geen fraude zal accepteren.

Volgens Brunswijk is de regering bezig met een Chinees bedrijf om de nog te winnen olie in onderpand af te staan. "Deze regering gaat over lijken. Ze zijn niet meer in staat het land te besturen. Het volk wordt in een greep gehouden. Stemt u bewust. Stemt u om de hinder op dit land te verwijderen."

Het is half negen als Brunswijk het podium opkomt onder een daverend applaus. Hij zegt dat de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij met een bedoeling is opgericht. "Zonder bevrijding is er geen ontwikkeling mogelijk." Hij zegt dat de basis etnisch was maar gaandeweg is dat veranderd. "We hebben in ons bestuur onder anderen een Hindostaan, Javaan en een Inheemse. Dat was ons streven: een nationale partij worden."

Brunswijk is de derde voorzitter van de Abop. Hij zegt dat de partij vanaf 2005 gestalte heeft gekregen. Toen haalde de Abop haar eerste zetel na de oprichting. "Het was een gouden zetel. Wij wisten hoe met deze zetel te handelen om telefoonontsluiting te bewerkstelligen voor het achterland." Naar zijn weten heeft deze zetel er ook voor gezorgd dat de weg van Paranam naar Atjoni is geasfalteerd.

Brunswijk: "Wij hebben heel veel gedaan voor het binnenland. Wij hebben de weg geplaveid dat marronvrouwen ministers konden worden." Hij doelde op Alice Amafo, die op 28-jarige leeftijd toen Surinames jongste minister ooit werd. Ze kreeg de portefeuille Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Als hoogtepunt ziet hij het bekleden van zes ministersposten tot 2015. Hij is er ook trots op dat de vicepresident uit Abop kwam.

Voor de partij was het een grote slag dat ze na twee regeerperioden vanaf 2015 geen deel meer uitmaakte van de regering. "Niet na elke slag moet je opgeven. Wij gaan deel uitmaken van de aankomende regering. Houdt u nog drie maanden vol. Wij hebben ons honderddagenplan af. We hebben een jaarplan. We zullen ze bewijzen hoe geld te maken." De Abop-voorzitter geeft aan dat er een plan klaar is om de koers te laten droppen. "Het financieel beleid dat we willen voeren hebben we al uitgestippeld."

Paul Abena van Seeka riep zijn gehoor op om hun eigen mensen te stemmen. "Als u uzelf niet waardeert, zal niemand het doen. Komt u in de geel-zwarte boot zoals Seeka dat heeft gedaan", riep hij partijen op met een marronachtergrond. Abena zegt dat de partij is gegroeid van een kleine partij naar één die nu dertig jaar bestaat. Vandaar dat de Abop recht van bestaan heeft. Zijn partij heeft vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend om onder de vlag van Abop de verkiezingen in te gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina