Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Brandveiligheid

COMMENTAAR: Brandveiligheid

12/02/2020 12:00

COMMENTAAR: Brandveiligheid

 

DAT DE BINNENSTAD een publiekstrekker is, beseffen we allemaal. Veel monumenten staan terecht op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Toeristen vergapen zich er aan en voor de lokale bevolking is het iets om trots op te zijn. Maar dit historisch erfgoed baart ons ook zorgen: het kostbare onderhoud laat vaak te wensen over. Meestal door gebrek aan geld, soms door laksheid of omdat het pand in kwestie in een boedel zit en de eigenaren het maar niet eens kunnen worden wat er precies mee moet gebeuren.

Door dat gebrekkige onderhoud van de veelal houten gebouwen, bestaat het risico dat ze in brand vliegen. En dat kan desastreuze gevolgen hebben omdat dan belendende panden ook door het vuur worden verzwolgen. Dat weten we al jaren, maar tot grote ergernis van Ulrich Coats, woordvoerder van het Korps Brandweer Suriname (KBS), lijkt niemand zich daar druk om te maken.

Als gastspreker bij de maandelijkse bijeenkomst van KennisKring, liet hij vorige week opnieuw waarschuwende geluiden horen: er moeten nù maatregelen worden genomen om ons historisch erfgoed te beschermen. "We moeten de zaak veel serieuzer aanpakken en het gevaar onder ogen zien." Bij menig pand is de bedrading sterk verouderd of worden aanpassingen verricht die tegen de regels van de Unesco zijn.

De brandweer doet wat ze kan, maar is aan handen en voeten gebonden vanwege het gebrek aan menskracht en bevoegdheden. Daardoor kan vaak niet adequaat en preventief worden opgetreden. Tevergeefs wordt geroepen om aangepaste wetgeving teneinde de brandweer de tools te geven om eigenaren te kunnen dwingen het noodzakelijke onderhoud te plegen. Beleidsmakers roepen wel dat ze trots zijn op onze historische binnenstad maar in de praktijk doen ze er niets aan om ervoor te zorgen dat deze behouden blijft. Dat is een slechte zaak.

Adviezen die door het KBS worden gegeven aan overheidsinstanties, zoals het districtsbestuur, zijn niet bindend en worden meestal niet opgevolgd. Zo gebeurt het dat panden die bestemd zijn als eetgelegenheid, tegen het einde van het jaar veranderen in een vuurwerkopslagplaats of -verkooppunt. Dat is natuurlijk belachelijk, zeker als het om een pand gaat met een verhoogd brandrisico.

Laten de verantwoordelijken nu eindelijk eens doen wat noodzakelijk is en waar ze voor betaald worden. Want een ongeluk zit in een klein hoekje, zo bewijst de praktijk iedere keer weer. De afgelopen jaren zijn er tal van branden geweest in de binnenstad. Meestal bleef de schade enigszins beperkt doordat de brandweer tijdig kon ingrijpen. Als we echter niets doen, is het niet de vraag óf het een keer helemaal misloopt, maar wannéér. En dat de put pas gedempt gaat worden als het kalf verdronken is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina