Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Liever laat dan nooit

COLUMN: Liever laat dan nooit

12/02/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Liever laat dan nooit

Ivan Cairo  

Al enkele weken is Suriname in de ban van het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname. Naarmate de tijd vordert, vallen er steeds meer lijken uit de kast en het einde van dit financieel-maatschappelijk drama schijnt nog lang niet in zicht te zijn. Dubieuze geldstromen via de bank naar particulieren, die rieken naar witwassen, komen aan het licht. Maar ook zijn er indicaties of misschien intussen al keiharde bewijzen, dat er reserves uit de valutakas zijn doorgesluisd naar… Ach, wanneer dat lijk uit de kast is gekieperd zal deze passage u misschien te binnen schieten.

De drie personen die naar verluidt voor ontvangst hebben getekend, zullen nu waarschijnlijk op hete kolen zitten. Zullen we als samenleving duimen dat er ook een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de onrechtmatige aanwending van de vreemdevalutakasreserve van de handelsbanken? We zien wel of de banken de komende periode voldoende argumenten vinden om de gang naar de Limesgracht in te zetten om een klacht te deponeren. Dat hoeft niet per se op een stoere motorfiets hoor, zoals Arthur enkele jaren geleden. Als het maar gedaan wordt, toch!?

Maar genoeg over de financiële (wan)toestanden, want er gebeuren gelukkig nog wat positieve dingen in het land. En zo, once in a blue moon, schijnt de overheid toch te luisteren naar voorstellen vanuit de gemeenschap. Vaak komt men pas in actie wanneer het kalf verdronken is en de spreekwoordelijke put gedempt moet worden. Bijna een jaar geleden heb ik in deze kolommen een lans gebroken voor verandering van de verkeerssituatie nabij de Kwassiestraat/Kwattaweg die dagelijks gekenmerkt werd door stremmingen in het verkeer.

In mijn column van 13 februari vorig jaar schreef ik het volgende: 'Ik stel voor dat als proefproject er twee maanden lang een verbod komt waarbij automobilisten alleen vanuit de Kwattaweg de Kwassiestraat kunnen inslaan, maar omgekeerd niet. Hierdoor zal er een vlottere doorstroom zijn van het verkeer over de Kwattaweg richting Kernkampweg.'

'Ook tegen de daredevils die vanuit de Kwassiestraat naar rechts over het trottoir voor de winkels langs op de Kwattaweg komen en voor enorme problemen zorgen heb ik een oplossing. Plaats verkeerspaaltjes op die hoek langs de Kwassiestraat zodat ze niet meer op het trottoir kunnen komen. Met vier tot zes van die betonnen paaltjes is dat zaakje zo gepiept. Als na twee maanden de situatie niet blijkt te zijn verbeterd dan maar weer opengooien en de aso's de bewegingen in het verkeer laten dicteren. Lekker simpel.'

Ik was daarom op 7 februari jongstleden, bijna een jaar later, blij verrast mijn oud-AMS-genoot Henk Wip in de Kwassiestraat te zien, samen met de politie en de Wegenautoriteit om de verkeerssituatie daar te wijzigen, bijna helemaal zoals ik had voorgesteld. Ik schreef vorig jaar nog 'Hopelijk leest Henk Wip mee'. Hij heeft het dus gelezen en daar ben ik blij om.

Ik ben geen verkeersdeskundige, maar soms ziet de gewone man in de praktijk simpele oplossingen voor complex lijkende zaken, omdat de gestudeerden het soms gewoon te ver zoeken. De oplossing die nu wordt toegepast heeft waarschijnlijk niet veel meer gekost dan de kosten voor aanmaak van de verkeersborden die zijn geplaatst. Maar misschien ook niet, want ik stel me voor dat OWT&C of de Wegenautoriteit wel een voorraadje aan verkeersmeubilair in hun magazijn hebben.

Alleen nu de toezicht en handhaving van de regel nog. Want een aantal verkeerscriminelen lappen de aanwijzingen op de borden die geplaatst zijn aan hun asociale laars en doen precies waar ze zin in hebben. OWT&C heeft zijn deel van het werk gedaan, nu de politie nog. Met fikse boetes zal het er misschien wel ingestampt worden.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina