Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronavirus heet nu 'Covid-19'

WHO doopt coronavirus tot 'Covid-19'

11/02/2020 16:39 - Van onze redactie

WHO doopt coronavirus tot 'Covid-19'

De temperatuur van een man wordt opgemeten door gezondheidsmedewerkers. Foto: urdupoint.com  

GENÈVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag de officiële naam voor het coronavirus aangekondigd: Covid-19. Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus bekendgemaakt in Genève.

De nieuwe benaming moest volgens de WHO makkelijk uit te spreken zijn, en tegelijk geen "stigmatiserende verwijzing" maken naar een geografische locatie, een persoon of een groep mensen of een dier, zei Tedros. Daarnaast moest de naam verwijzen naar het virus zelf.

"Een naam hebben, vermijdt het gebruik van andere namen die onnauwkeurig of stigmatiserend kunnen zijn." De 'co' in de nieuwe naam staat voor corona, de 'vi' voor virus en de 'd' voor disease. De term 'coronavirus' verwijst eigenlijk naar een groep van virussen, van een gewone verkoudheid tot het sarsvirus.

Het virus stond tot dusver eigenlijk bekend als 2019-nCoV, en werd soms ook het Wuhan-virus genoemd. Eind december vorig jaar brak het virus uit in de Chinese stad Wuhan, en anderhalve maand later heeft het virus, zo goed als enkel in China, al meer dan duizend mensenlevens geëist.

Tedros meent dat een eerste vaccin "binnen achttien maanden klaar kan zijn". "Als we nu investeren, hebben we een realistische kans om de epidemie te stoppen", zei hij tijdens een persconferentie naar aanleiding van een top over 'Covid-19'.

Zowat vierhonderd wetenschappers wonen de top in Genève bij. "We verwachten op deze top niet onmiddellijk antwoorden op elke vraag, wel een akkoord over een roadmap over de vragen die we moeten stellen, en hoe we die vragen moeten beantwoorden." Standaard.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina