Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pensioenfonds doet aangifte na fake news

Pensioenfonds doet aangifte na fake news

11/02/2020 13:59 - Ivan Cairo

Michael Miskin, directeur bij het Pensioenfonds, is er boos over dat er nepnieuws wordt verspreid over zijn organisatie.

Michael Miskin, directeur bij het Pensioenfonds, is er boos over dat er nepnieuws wordt verspreid over zijn organisatie. Foto: NII  

PARAMARIBO - Het Pensioenfonds Suriname heeft bij de politie aangifte gedaan tegen de beheerders van Facebook-pagina Mijn Suriname. Via dit account is maandag als ‘breaking’ nieuws informatie verspreid dat gelden van voornoemd fonds “zijn opgenomen en gebruikt door de regering”.

Volgens 'Mijn Suriname' omvat dit "de pensioenen van alle ambtenaren, maar ook de aangesloten particulieren". Michael Miskin, directeur bij het Pensioenfonds Suriname, is zeer gebelgd over deze kwestie. Hij ontkent tegenover de Ware Tijd met klem dat geld van het fonds door de regering is opgenomen en gebruikt.

Maandagavond deed hij aangifte bij bureau Keizerstraat wegens smaad, laster en belediging. De aangifte zal worden doorgestuurd naar de Digitale Politie. "Wanneer de president zegt dat mensen bezig zijn met fake news dan geloof ik het nu wel, want dit is het bewijs. Wanneer je het zelf aan den lijve ondervindt, dan geloof je het wel, ja", zegt de directeur. "We hopen dat de politie achterhaalt wie hierachter zit en dat deze mensen worden vervolgd", voegt hij eraan toe.

Bezorgde gepensioneerde ambtenaren hebben maandag contact opgenomen met het fonds om te informeren of hun pensioenen gegarandeerd en nog veilig zijn. Het pensioenfonds is "in feite slechts een betaalkantoor", zegt Miskin. "Het geld van de mensen ligt niet bij ons." Hij legt uit dat het pensioenfonds elke maand de lijsten opmaakt, die vervolgens naar Cebuma worden gestuurd om de rollen uit te draaien.

Op basis van deze rollen wordt het ministerie van Financiën geïnformeerd hoeveel geld naar het fonds moet worden overgemaakt om de pensioenen te kunnen uitbetalen. Aan het einde van de tweede week van de maand maakt Financiën de gelden over. Aan pensioenpremies ontvangt het fonds elke maand rond de SRD 20 miljoen - bij lange na niet voldoende om de maandelijkse pensioenuitgaven te dekken.

"Elke maand moet Financiën geld toeleggen zodat we kunnen uitbetalen, want met de pensioenpremies alleen lukt dat niet", aldus de directeur. Miskin geeft aan dat de staat elke maand ongeveer SRD 50 miljoen extra naar het fonds overmaakt om pensioenen te kunnen uitkeren. "Als de Staat niet inkomt, kan ik niet betalen."

Met de publicatie van Mijn Suriname zouden de personen daarachter willen doen blijken, meent de directeur, dat "er geld ligt om mee te stoeien, maar dat is niet zo". Hij merkt voorts op dat het Pensioenfonds Suriname geen zaken doet met particulieren, zoals in de valse berichtgeving wordt beweerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina