Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onzekerheid over bacovenbedrijf FAI

Onzekerheid over voortbestaan bacovenbedrijf FAI

10/02/2020 17:54 - Beta Debidien

Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka wil zo snel mogelijk een gesprek met vicepresident Ashwin Adhin over de situatie bij FAI.

Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka wil zo snel mogelijk een gesprek met vicepresident Ashwin Adhin over de situatie bij FAI. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - De werkgelegenheid van iets meer dan tweeduizend werknemers van bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries (FAI) in Nickerie en Jarikaba is in gevaar. “Wij hebben eind januari slechts SRD 500 als voorschot gehad op ons loon”, zegt werknemer Djoties Badal, die optreedt als spreekbuis van zijn collega's. Badal, echtgenoot en vader van drie schoolgaande kinderen, heeft een lening bij de bank.

Ook bondsvoorzitter Dayanand Dwarka maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de onderneming. Volgens hem hebben alle buitenlanders in de top van het bedrijf zonder kennisgeving het land verlaten. Hij hoopt deze week meer duidelijkheid te krijgen, ook over het moment waarop het achterstallige deel van het loon.

"Nu wordt er gecommuniceerd met een 'lagere leiding', maar niemand kan een zinnig antwoord geven." Via vakcentrale C-47 zal de bond vicepresident Ashwin Adhin maandag (vandaag) om een gesprek vragen. Dwarka heeft vrijdag op een ledenvergadering de personeelsleden opgeroepen om normaal te gaan werken "zolang het bedrijf zelf niet aangeeft dat ze thuis mogen blijven".

Hij wil namelijk niet dat eventuele sluiting van het bedrijf in de schoenen wordt geschoven van de werknemers. "We gaan normaal aan het werk in de hoop en verwachting dat de staat Suriname als mede-eigenaar meer duidelijkheid verschaft hoe verder." Aan de hand van die informatie zal de bond verdere beslissingen nemen. "Mocht het zijn dat de tweeduizend arbeiders op straat belanden, zal dat regelrecht een ramp betekenen voor de arbeiders. Vooral onder de huidige financieel-economische situatie van het land."

De rijst- en bacovensector hebben de afgelopen jaren duizenden arbeiders werkgelegenheid geboden "en als één van de deze sectoren komt weg te vallen, zal dat rampzalige gevolgen hebben voor de economie". "We hebben dat in 2002 reeds meegemaakt met de sluiting van het toenmalige Surland en willen voorkomen dat die situatie zich herhaalt", zegt de bondsvoorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina