Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Specialist aangeklaagd na politiek getinte opmerking

Specialist aangeklaagd na opmerking over politieke kleur

08/02/2020 10:23 - Naomi Hoever

Specialist aangeklaagd na opmerking over politieke kleur

Foto: FB 's Lands Hospitaal  

PARAMARIBO - KNO-arts Jimmy Bean heeft gedreigd de werkzaamheden in 's Lands hospitaal te ontregelen toen de redactie hem om een reactie vroeg over een incident met Imro Edam, vakbondsleider van de instelling. “Als er een artikel in de krant verschijnt over Edam leg ik het ziekenhuis plat. Ik ben voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis. Achter mij heb ik de hele staf. Het is geen dreiging maar als hij powerplay wil tonen en mij uit mijn tent lokt, zal hij de consequenties ervaren.”

De voorzitter van de personeelsbond meldde zich bij Bean met een aandoening aan zijn oor. Hij vindt dat de specialist hem onmenselijk heeft behandeld omdat die tijdens de behandeling zou hebben gesproken over zijn politieke kleur, paars, de kleur van de NDP.

Het is "een onsmakelijke zaak dat een specialist zijn politieke kleur ter sprake brengt tijdens een consult", vindt Edam. De arts zegt dat hij Edam heeft behandeld zonder een garantiebrief te vragen. "Hij wil op het spreekuur komen wanneer het hem belieft en zonder garantiebrief."

Zwartmaken

Edam: "We hebben niet over politiek gesproken. Dus de arts kan het niet hebben over mijn politieke kleur." De patiënt heeft een klacht ingediend bij de Vereniging van Medici in Suriname en het Medisch Tuchtcollege.

Bean: "Edam gedraagt zich zo, omdat hij denkt dat hij onaantastbaar is vanwege zijn paars zijn. Als ik met u afspreek om over een paar dagen te komen, weet ik waarom. Ik bemoei me niet met zijn politieke kleur. Hij heeft altijd een paars hemd aan, maar ik heb er nooit iets over gezegd." Bean vindt dat Edam met zijn opstelling aan zijn integriteit als arts komt.

"Ik heb hem netjes aangehoord zonder garantiebrief of betaling." Hij is van oordeel dat Edam hem zwart wil maken. "Ik heb dertig jaar ervaring. In Nederland scoorde ik gemiddeld op het patiëntenplatform een negen volgens de tevredenheidsgraad van patiënten. Ik laat mij niet desavoueren door deze man die ik een dienst verleend heb zonder betaling. Dit is powerplay."

Verontschuldiging

Edam ging een week geleden naar Bean met een ooraandoening. Hij kreeg oordruppels voorgeschreven en vertrok met de afspraak na twee dagen op een bepaald tijdstip terug te komen. Volgens de specialist hield de patiënt zich daar niet aan, kwam ruim een uur later en liep de poli onaangekondigd binnen, terwijl er reeds een andere patiënt voor consult ter plekke was.

De arts keek naar het oor en zei Edam over een week terug te komen. Dit viel bij hem niet in goede aarde en hij appte de arts: "Sorry dat ik u heb gestoord." De specialist reageerde: "Je moet je onderwerpen aan geldende regels. Die gelden voor jou en voor mij. Je staat niet boven de wet omdat je paars bent."

"De attitude en houding die jij je aanmeet staat volstrekt niet. Wanneer paars niet meer aan de macht is ben je volledig buiten beeld. Ik adviseer jou mij niet te tarten. Mijn macht is groter dan de jouwe. Je weet het alleen nog niet. Je bent overigens nog altijd van harte welkom met jouw probleem. Wel volgens mijn regels, niet de jouwe", aldus het appbericht.

Edam antwoordde: "Rot op met jouw macht." Het stoort hem nogal, dat een arts die een eed heeft afgelegd hem aanspreekt op zijn politieke kleur. "Ik was daar als patiënt, mijn politieke kleur heeft daar niets mee te maken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen