Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Franchepane!

COLUMN: Franchepane!

05/02/2020 18:00

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.  

Vanuit diverse lagen van de samenleving krijg ik verschillende reacties wanneer ik openlijk voor mijn mening uitkom. Ja, ik ben een trotse paarse jonge heer. Ik heb dit niet van huis uit gehad. Immers, mijn familie had juist goede contacten met personen die niets willen weten van de NDP. Al heel jong hield ik mij bezig met de vraag hoe wij dit land konden ontwikkelen. Naarmate ik meer te weten kwam over de revolutie en haar ideologie werd het voor mij duidelijk dat ik die revolutie moest steunen.

Dit deed ik tot schrik van vele mensen die mij kenden. Enkele zeiden: "Raynel, ben je zeker dat je de partij van Bouterse wilt ondersteunen? Je kan je liever alleen concentreren op de school." Dit heeft mij toen als veertienjarige wel aan het denken gezet. Ik worstelde zeker nog twee tot drie jaar hiermee, alvorens ik bewust de stap maakte om lid te worden van de paarse partij. Ook mijn zienswijze met betrekking tot de decembermoorden verschilt van de contrarevolutionairen om ze nu maar even zo te noemen. Ik blijf bij mijn standpunt dat het of/of was. Of de revolutionairen gingen dood of de contrarevolutionairen. De contrarevolutionairen hebben het onderspit gedolven.

Ik blijf bij mijn standpunt dat er een waarheids- en verzoeningscommissie moet komen voor de totale periode. Met een rechterlijke uitspraak los je het probleem niet op. Stelt u zich eens voor dat de rechters in hoger beroep beslissen dat wegens gebrek aan valide bewijs alle verdachten worden vrijgesproken. Ook dan zullen de nabestaanden geen gevoel van tevredenheid hebben. Veroordeel je de verdachten, dan heb je weer dat de aanhang van de revolutie een ontevreden gevoel heeft. We mogen politiek andersdenkenden zijn van elkaar, doch wij zullen als broeders en zusters dit land, ons land Suriname, moeten opbouwen.

Terugkomend op mijn keus voor de NDP. Ik heb vele vrienden in diverse politieke partijen en ik zorg ervoor dat de politiek ons niet uit elkaar haalt. We voeren wel politieke debatten onderling, doch ik kies ervoor dat persoonlijk te doen en niet op sociale media. Voor jongeren binnen de paarse partij is het een leuke ervaring om vrij voor je mening uit te komen. Ik kan me de discussie nog heugen over de verhoging van het salaris van de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Wij hebben onze mening toen scherp gegeven en duidelijk kenbaar gemaakt dat wij dat nooit zullen verdedigen. Zo ook de kwestie van ministers die benedenmaats presteerden. Wij konden aangeven dat bepaalde ministers vervangen moesten worden en er is naar ons geluisterd. Ik denk dat dat ongekend is in de Surinaamse politiek. Het 'strikje takje'-verhaaltje van Robert van Trikt heeft ons geschokt.

Ja, een jonge persoon die dit kon doen. Met dit bedoel ik: de handelingen die in strijd zijn met goed bestuur en het overtreden van diverse wetten. Geld lenen uit een fonds voor woningbouw....nee dat doe je niet. Ik heb gediend onder zowel president Ronald Venetiaan als president Desi Bouterse, toen ik jeugdvertegenwoordiger was. Ik was het niet altijd eens met president Venetiaan. Ik kan het nog geen plek geven dat we het 'Eagle gebied' zo goedkoop hebben verloren aan Guyana dat daar nu al acht miljard barrels olie heeft gevonden.

De ideologie van de NDP spreekt mij het sterkst aan en de kansen die jongeren krijgen om mee te participeren op haast elk niveau van de ontwikkeling van het land. Mijn duoschrijver Stuart heeft het gehad over corrigerend optreden naar mijn geliefde zusje Silvana toe. Zij heeft nooit de rechterlijke macht voor aap uitgemaakt. Immers, een bekend Engels gezegde One monkey can't stop the show heeft zij letterlijk vertaald.

Met de show wordt niet bedoeld de rechterlijke macht. Met de show bedoelen we de ontwikkelingen in het land waarmee wij bezig zijn en geen enkele contrarevolutionair zal dat kunnen stoppen. Waarom zou ik mijn zusje daarvoor op het matje moeten roepen? Enkelen hadden zelfs gedacht dat de massa werd opgeroepen om herrie te schoppen. Zij stonden er versteld van dat alles ordelijk is verlopen. Ik kan dit ervan zeggen: "Je kan niet aan de winnende kant zijn en voor chaos zorgen."

Voor ons waren orde en rust heel belangrijk. Wij blijven de partij van de soso lobi. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen, namelijk die van de Centrale Bank van Suriname, de importeurs, de handelaren, de investeerders, de olievondst, de sociale wetten, de zekerheidswetten en niet te vergeten de aanstaande verkiezingen, waarover wij geluiden horen vanuit de oppositie, dat die niet eerlijk zullen verlopen. Mijn volgende column zal dus vooral over deze zaken gaan. We willen denk ik immers allemaal eerlijke verkiezingen. Laat de wil van het volk de richting van dit land bepalen!

Raynell Enfield

rraynell@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina