Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We hebben een erg goede deal met oliebedrijven’

‘We hebben een heel goede deal gemaakt met de oliebedrijven'

04/02/2020 06:43 - Wilfred Leeuwin

Oliebedrijven staan te springen om samen te werken met Staatsolie. zegt directeur Rudolf Elias.

Oliebedrijven staan te springen om samen te werken met Staatsolie. zegt directeur Rudolf Elias. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Anders dan Guyana heeft Suriname een heel goede deal gesloten met internationale oliemaatschappijen. Eén daarvan is Apache, die recent de eerste mega-olievondst heeft gedaan in Blok 58 in het diepzeegebied van Suriname.

In Guyana wordt, nu dit bekend is, kritiek geleverd op de Guyanese autoriteiten om de voorwaarden die zij met partners zijn overeengekomen. Er wordt opgeroepen tot nieuwe onderhandelingen met ExxonMobil. 

Volgens critici zou de deal van Suriname drie tot vier keer gunstiger zijn dan de Guyanese. In de krant Kaieteur News schrijft een criticus: "Laat de overheid maar snel naar Suriname gaan om te leren hoe een deal te sluiten." 

"Wij hebben inderdaad een heel goede deal gemaakt met de oliebedrijven", zegt Staatsolie- directeur Rudolf Elias in gesprek met de Ware Tijd. Net als in Guyana staan veel oliebedrijven op de stoep voor samenwerking. Eén van hen is ExxonMobil, de Amerikaanse olieproducent die nauw betrokken is bij de olievondst in Guyana.

Sommige grote bedrijven hebben bij de onderhandelingen toegegeven te begrijpen dat indien er in Suriname olie wordt gevonden het grootste deel voor het land zal zijn en niet voor de contractor. "Dat was een principe-basisuitgangspunt", aldus Elias.

Hij zegt ook de geluiden gehoord te hebben dat de deals van Guyana erg slecht zijn in vergelijking met die van Suriname. "Ik vind het ontzettend jammer dat Guyana niet wat meer samenwerkt, waardoor het het maximale zou kunnen halen uit wat geproduceerd zal worden. Ik hoop dat wij dat steeds op een betere manier blijven doen."

Volgens Elias had Suriname, omdat het een eigen oliemaatschappij en ervaring heeft, minder urgentie voor het aantrekken van partners dan in Guyana, dat dit moet missen. Staatsolie hanteert een constructie, waarbij het staatsbedrijf is verdeeld in een instituut en een commercieel bedrijf.

Het commerciële bedrijf heeft aan het instituut het recht gegeven om met 20 procent te participeren. Staatsolie is de rechtmatige eigenaar van de 20 procent van Blok 58 waar nu de olie is gevonden. Daarnaast zijn er blokken in diepere wateren - waar het aandeel 10 procent is.

Elias weerspreekt nationale en internationale negatieve berichten, als zou hij tegen beter weten in investeringen hebben gedaan om boringen te verrichten die uiteindelijk niets hebben opgeleverd. De directeur stelt dat het bedrijf in vijf jaar tijd meer dan 120 miljoen US dollar heeft geïnvesteerd in het zoeken naar olie in het offshoregebied en de internationale partners ruim zeshonderd miljoen US dollar.

"Nu is het raak en de olievondst is ongelooflijk goed, niet alleen voor Suriname als land, maar ook voor Staatsolie. Door die investeringen weten we nu waar de olie zich bevindt en is de kans dat je bij de volgende boringen weer olie vindt veel groter. Dat geldt voor zowel Staatsolie als de internationale bedrijven die naar olie zoeken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina