Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kula Skoro promoot marroncultuur

Kula Skoro promoot marroncultuur

04/02/2020 18:37 - Tascha Aveloo

Een scène uit het nieuwste theaterstuk 'Ayanna', dat op 15 februari voor een vierde keer op de planken wordt gebracht in Nederland.

Een scène uit het nieuwste theaterstuk 'Ayanna', dat op 15 februari voor een vierde keer op de planken wordt gebracht in Nederland. Foto: FB: Kula Skoro  

PARAMARIBO - Op 15 februari presenteert het Surinaams-Nederlandse artistieke gezelschap Kula Skoro in het Rotterdamse Theater Zuidplein de voorstelling 'Ayanna, de spirituele begeleidster van de Saamak­a'. Dit stuk was in oktober te zien in Theater aan het Spui in Den Haag en op 1 en 2 februari in het Bijlmer Parktheater.

'Ayanna' wordt in twee lijnen verteld. De eerste is de strijd van de Saramaccaners om te komen tot een natie. "Dus het ontvluchten van slavernij om een stam te vormen in vrijheid en duidelijk te maken wie de grondleggers van deze stam waren. De tweede lijn is het gevecht dat nu weer gevoerd moet worden doordat de Surinaamse overheid gebieden in concessievorm uitdeelt aan buitenlandse machten om aan houtkap en goudexploitatie te doen", zegt regisseur Jose Tojo.

Verder wordt er inzicht gegeven in de geschiedenis en cultuur van deze stam. "Dit doen wij door middel van tekst, theater, zang, dans en percussie. Wij noemen onze theater­vorm 'erfgoedtheater gebaseerd op de Mato-vertelkunst'", vertelt Tojo. Het stuk is geschreven door Rasheida Adrianus en de cast bestaat uit negentien Kula Skoro-leden. 

Kula Skoro is een ontmoetingsplaats waar de Afro-Surinaamse marrondansstijlen "methodisch, interactief en klassikaal" worden overgedragen. Aan het hoofd staat Tojo. De danser, docent en cultuurkenner heeft jarenlang kennis opgedaan bij Kifoko, één van Surinames bekendste marrongroepen, totdat hij naar Nederland vertrok.

Kula Skoro telt momenteel twintig leerlingen. "Wij hebben ook niet-marrons die geïnteresseerd zijn en het leuk vinden deze dansstijlen te beoefenen en te presenteren aan een groter publiek in zowel Nederland als daarbuiten. Op onze school worden naast de marrondansstijlen seketi, songe, awasa en aleke, de Mato-verteltraditie en drumritmen overgedragen."

"Daarnaast proberen we de cultuur over te dragen via theatervoorstellingen die wij jaarlijks maken en presenteren in het kader van Dag van de marrons in de eerste week van oktober." In 2016 presenteerde de school het stuk 'Kiya' (het geheel van traditionele normen en waarden), in 2017 'Pee' (spelen/muziek maken) en in 2018 de 'Aluku' (de grondlegger van de stam der Aluku).

Tojo: "Los van het feit dat de vraag naar onze stukken inderdaad groot is, proberen wij diepgaand inzicht te geven in de cultuur en geschiedenis van de marrons in Suriname. We proberen theaters in Nederland te interesseren onze voorstellingen te kopen. De vraag wordt groter en we zijn blij dat onze inzet wordt gewaardeerd."

Omdat de school (nog) geen subsidie krijgt, heeft ze een verdienmodel om zichzelf te onderhouden: optredens verzorgen en op locatie danslessen aanbieden. "Dus we worden gevraagd op verjaardagen, culturele avonden, dansevenementen en festivals in zowel binnen- als buitenland."

"Zo waren wij in november in Ghana voor het Kwaku Festival, maar staan wij ook jaarlijks op het Kwaku Festival in Amsterdam Zuidoost met dansdemonstraties." Verder heeft Kula Skoro activiteiten in musea zoals onlangs in Zwitserland. En in 2018 was Tojo in Suriname in verband met een samenwerking met Tolin Alexander in het CCS.

Normaal wordt er live met drie drums gespeeld: een gaan doon (masterdrum, varieert en communiceert), de Tun (constante maat) en de pikin doon (ritmische patronen). "Nu wij meer mannen hebben, probeer ik het drummersteam uit te breiden. Dit is een experiment dat wij zullen presenteren in onze nieuwe productie van oktober."

Tojo zegt dat er niet apart drumles wordt gegeven, "maar tijdens de danslessen en het maken van danschoreografieën laten we de heren trommelen en zo leren ze het. Omdat het ons duidelijker is geworden dat vrouwen actiever zijn, leren wij hen ook drumritmen. De kans is groot dat in ons eerstvolgende theaterstuk de vrouwen ook gaan trommelen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen