Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commewijne krijgt meer water met een hogere druk

Commewijne krijgt meer water met een hogere druk

04/02/2020 02:11 - Naomi Hoever

Het waterprobleem in Commewijne wordt nog meer aangepakt door de bouw van een drinkwaterinstallatie in La Liberté.

Het waterprobleem in Commewijne wordt nog meer aangepakt door de bouw van een drinkwaterinstallatie in La Liberté. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In La Liberté in Commewijne is maandag de eerste paal geheid voor een drinkwaterinstallatie met een productiecapaciteit van vijfhonderd kubieke meter per uur. De installatie zal fungeren als een waterproductiecentrum. Met het station in Meerzorg moet de drinkwaterbehoefte in geheel Commewijne tot 2024 zijn gegarandeerd.

Met de productie van tienduizend kubieke meter water op dagbasis kunnen evenveel huishoudens worden voorzien als ervan wordt uitgegaan dat een gezin gemiddeld één kubieke meter water per dag gebruikt. Op dit moment wordt tweehonderd kubieke meter water per uur geproduceerd in Commewijne. Deze hoeveelheid is niet voldoende om de behoefte te dekken.

In de bronnen van Meerzorg is zout water binnengedrongen, terwijl de drinkwaterbehoefte blijft stijgen. Na pilotproeven is ervoor gekozen om oppervlaktewater te zuiveren. Het werk wordt uitgevoerd door de Watergroep uit België, Haukes NV en Sintec.

Wendy Mohammed, hoofd SWM Commewijne, zegt dat de palen als fundering dienen voor platformen die gebouwd zullen. Daarop zullen de zuiveringsinstallaties komen. "De bedoeling is om er water te zuiveren vanuit La Liberté om te distribueren aan de gemeenschap. Nu al krijgt een groot deel water. Maar nu wordt het meer water met een betere druk."

NPS-parlementariër Marlon Budike van Commewijne was aanwezig op uitnodiging van SWM-directeur Marlon Oosterling. Budike spreekt van een heugelijk moment. "We kijken met heel veel vreugde ernaar uit. We hopen dat het een goede afronding heeft, zodat men heel gauw over water kan beschikken."

Hij weet dat bij de bouw van de Nieuwe Oost-Westverbinding de buizen reeds geplaatst waren. "Het is alleen het water dat nog door de buizen gepompt moet worden. We zullen duimen en bidden dat er geen oponthoud komt maar dat het volgens planning verloopt."

In het gezelschap bevond zich ook parlementariër Ingrid Karta-Bink van Pertjajah Luhur. "We zien het als een mijlpaal." Volgens haar was de bouw al op de begroting van 2017 opgenomen. "Laat het niet zo zijn dat het bij het heien van palen blijft en dat oplevering jaren op zich laat wachten. Water is belangrijk in Commewijne. We leven van regenwater, put- en kreekwater", aldus Karta-Bink.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina