Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe ICT-ontwikkeling nuttig voor binnenland

Nieuwe ICT-ontwikkeling kan vooral nuttig zijn voor binnenland

03/02/2020 08:54 - Arjen Stikvoort

Internetdeskundige Pieter van der Hijden geeft uitleg over de pilot Lorawan en Internet-of-Things.

Internetdeskundige Pieter van der Hijden geeft uitleg over de pilot Lorawan en Internet-of-Things. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Internetdeskundige Pieter van der Hijden heeft een gastcollege verzorgd bij het Polytechnic College (PTC) voor studenten en het bedrijfsleven over een nieuwe ontwikkeling op internetgebied. Van der Hijden is van het Amsterdamse bedrijf Sofos Consultancy en initiatiefnemer van de pilot Lorawan en Internet-of-Things.

Hij stelt dat Suriname met deze nieuwe ontwikkeling een stapje dichter bij sociaal-economische informatie- en communicatietechnologie (ICT) komt. Het PTC en twaalf andere organisaties ondersteunen het initiatief. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) verstrekt vanaf begin februari een halfjaar vrije bandbreedte om het Internet of Things en het zogenaamde Long Range Low Power Wide Area Network (Lorawan) te laten werken op het wereldwijde The Things Network.

Als er voldoende belangstelling voor is kan er mee worden doorgegaan. Internet of Things gaat over 'dingen' die met elkaar verbonden zijn via het internet. Lorawan is een techniek om allerlei 'dingen' met internet te verbinden. "Het bijzondere is dat het werkt met dataverbindingen die extreem weinig energie verbruiken. Ze werken met een batterijtje dat jaren meegaat en kunnen flinke afstanden tot wel vijftien kilometer overbruggen", legt Van der Hijden uit.

Er is ook geen wifi of elektriciteit voor nodig, wat het ideaal maakt voor gebruik diep in het binnenland van Suriname. Het is bijvoorbeeld ook geschikt om metingen in het bos te doen. "Je plaatst tot maximaal vijftien kilometer een zendertje en stelt dat in verbinding met een ontvanger. Zo kun je van alles via sensoren en meetunits en op een betrekkelijk lage frequentie meten: grondwaardes, zuurstofgehalte, temperatuur, noem maar op. Heel handig en goedkoop."

ICT speelt een belangrijke rol bij de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname. Het Internet of Things is een niet weg te denken innovatie, zegt Van der Hijden. Bedrijfsleven en sectoren zoals landbouw, toerisme, industrie en zorg, kunnen er nieuwe logistieke processen mee faciliteren. 

Het maakt ook het mogelijk om overal apparaten te bedienen, die verbonden zijn met het internet. Ook kunnen nieuwe onlinediensten worden aangeboden. "Overal in de wereld werken apparaten, maar ook verschillende diensten, steeds meer via het internet. Deze ontwikkelingen komen ook naar Suriname en daarop zal het bedrijfsleven moeten inspelen." 

Manuella Plet is student aan het PTC. "Heel boeiend allemaal, wel een beetje ingewikkeld, maar fijn dat je voor bepaalde metingen niet per se stroom of een internetverbinding nodig hebt om je data door te sturen, want de verbinding is in Suriname niet altijd even best", reageert ze.

Ook Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname, is voorstander van deze nieuwe ontwikkeling. "Ik vraag me wel af hoe het zit met de beveiliging van de data die je verstuurt via het Lowaran- en Internet-of-Things-netwerk. Maar ik zie zeker grote financiële voordelen. Nu kunnen we data verzamelen via de zenders en de ontvangers, die straks door heel Suriname staan tot ver in het binnenland. We hoeven dan geen dure vliegtickets te betalen om mensen op pad te sturen voor onderzoek."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina