Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname lijkt ‘hopeloos’ corrupt

Suriname lijkt ‘hopeloos’ corrupt

30/01/2020 06:35 - Eliézer Pross

Econoom Winston Ramautarsing schetste een beeld van hopeloosheid als het gaat om de mate van corruptie die plaatsvindt in Suriname.

Econoom Winston Ramautarsing schetste een beeld van hopeloosheid als het gaat om de mate van corruptie die plaatsvindt in Suriname.  

PARAMARIBO - Corruptie neemt steeds ergere vormen aan in Suriname, “in alle lagen van de samenleving”. Dit geldt niet alleen voor de politiek, maar ook de private sector, benadrukte Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau tijdens een discussieavond woensdag met als thema: ‘Financiering van politieke partijen; Bron van Corruptie?!’

Van Dijk-Silos, journalist Wilfred Leeuwin en econoom Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, schetsten een beeld van hopeloosheid als het gaat om de mate van corruptie die plaatsvindt in Suriname. Het gebrek aan wetgeving om transparantie en verantwoording te eisen van politieke partijen is nog altijd de crux van het probleem, zeiden de drie, die samen het panel vormden.

"Iedereen schreeuwt 'corruptie', maar niemand bij zowel de oppositie als coalitie in het parlement is bereid wetgeving te maken of ondersteunen om de financiering van politieke partijen transparant te maken. Ze willen het niet aanpakken omdat ze kennelijk ervan uitgaan dat als zij in het machtscentrum komen dat zij ook misbruik moeten kunnen maken van dezelfde structuren", benadrukt Angelic del Castilho, voorzitster van de buitenparlementaire partij DA '91, in gesprek met de redactie.

Haar partij had de discussieavond georganiseerd. Er was weinig publieke belangstelling voor het onderwerp. Del Castilho: "Het feit dat geen enkel lid van de oppositie noch de coalitie aanwezig is spreekt voor zich." De panelleden waren het met elkaar eens dat de financiering van politieke partijen een belangrijke corruptiebron is.

"Niemand gaat geld in een partij of persoon stoppen zonder iets daarvoor terug te verwachten", zei Ramautarsing. Hij beaamt dat corruptie aan beide kanten van het verhaal werkt. Ambtsdragers die corruptie in de hand werken, staan ook onder enorme druk van ondernemingen en individuen die gunsten verwachten in ruil voor financiële steun.

De econoom zei verder tegen de redactie dat corruptie in Suriname dusdanig verergert en ingebed is in de samenleving dat slechts een wisseling van de wacht in het machtscentrum geen soelaas zal bieden. "Wij hebben een aardverschuiving nodig", waarbij er iets gebeurt waardoor een nieuwe generatie leiders opstaat die zegt dat het roer drastisch moet worden omgegooid.

Volgens Van Dijk-Silos is herstel van de rechtsstaat een voorwaarde voor een ommekeer, en niet slechts nieuwe wetgeving die niet effectief zal zijn zonder integere mensen die voor de handhaving moeten zorgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina