Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname stabiel op democratie-index

Suriname stabiel op democratie-index The Economist

29/01/2020 10:51 - Ivan Cairo

DOE-fractieleider Carl Breeveld denkt dat Suriname verder kan stijgen op de democratielijst.

DOE-fractieleider Carl Breeveld denkt dat Suriname verder kan stijgen op de democratielijst. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Suriname staat net als vorig jaar op de 49ste plaats van de democratie-index van het gezaghebbende Britse magazine The Economist. Het land behaalde opnieuw een gemiddelde score van 6.98 in de index die vorige is uitgebracht. In totaal staan er 167 landen op de lijst van 2019. Noorwegen staat opnieuw op de eerste plaats, terwijl Noord-Korea opnieuw is opgenomen als minst democratische land ter wereld.

Suriname is ondergebracht in de categorie 'gebrekkige democratie', dezelfde categorie waarin ook landen als de Verenigde Staten van Amerika, Italië, België, Israël, Japan, Griekenland, Taiwan en Zuid-Korea zijn ondergebracht. Het hoogste scoort Suriname op het gebied van 'verkiezingsproces en pluralisme': 9.17. 

Het land staat evenals in 2018 op de 8ste plek in de regionale lijst van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Op de regionale index staan 25 landen, met Cuba op de laatste plaats met een score van 2.84. Binnen de Caricom moet Suriname alleen Trinidad en Tobago - met een score van 7.16 op de 43ste plek - boven zich dulden. 

Volgens DOE-fractieleider Carl Breeveld kan Suriname verder stijgen op de democratielijst wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet. "Er zal veel meer geïnvesteerd moeten worden in toerusting van burgers op dit vlak. Bewuste burgers die meer inhoudelijke issues benaderen en beleid kunnen beoordelen. De Democracy Unit is hiervoor een belangrijk instituut, waarbij natuurlijk de middelen beschikbaar moeten worden gesteld", zegt de politicus.

Daarnaast mogen politieke partijen, aldus de fractieleider, veel meer investeren in hun leden en zeker leden in vooruitgeschoven posities die de politieke organisatie uitdragen. Hierbij hebben politieke organisaties financiering vanuit de overheid nodig om dat te kunnen realiseren.

Dit zal ook een betere controlemogelijkheid geven op vreemde geldstromen. Breeveld: "De politieke cultuur draagt helaas niet bij tot zelfstandigheid, maar tot afhankelijkheid. Deze attitude werkt voor wat betreft de productie in ons land niet in ons voordeel."

In opkomende markten was er in 2019 een grote toename van politieke protesten en sociale onrust, schrijft The Economist. Dit was de grootste toename van protesten sinds 2014, in de nasleep van de wereldwijde economische en financiële crisis.

Sindsdien varieerden de protesten van 2019 per land en context, maar er waren verschillende gemeenschappelijke onderliggende factoren. Het rapport weerspiegelt deze ontwikkeling in de verbeterde gemiddelde wereldwijde score in de categorie 'Politieke participatie' in 2019.

Het grote aantal protesten in verschillende tijdzones heeft overal de aandacht getrokken van commentatoren. De achtergrond van de recente golf van protesten is deels economisch: bezuinigingen, kosten van levensonderhoud, werkloosheid en inkomensongelijkheid. Maar economische problemen alleen kunnen de toename van onrust niet verklaren.

Achteruitgaande democratische trends en politieke mislukkingen zijn belangrijke factoren geweest. "Het is de groei van het wantrouwen onder regeringen, instellingen, partijen en politici die veel van de protestbewegingen van vandaag drijft", aldus het rapport.

Ondanks ontgoocheling over democratie, en waarschijnlijk vanwege de mate van de huidige onvrede, blijken de bevolkingen te stemmen en te protesteren. Dit verhoogde niveau van betrokkenheid van burgers maakte dat de Democratie Index niet verder afgleed dan in 2018.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina