Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dikan: ‘Je bent dagelijks bezig met RO’

‘Je bent dagelijks bezig met RO’

29/01/2020 08:02 - Gilliamo Orban

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling bestaat 50 jaar.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling bestaat 50 jaar. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) is volgens minister Edgar Dikan niet meer weg te denken in de samenleving. Zo komt de spilfunctie van de districtscommissarissen naar zijn zeggen dagelijks tot uiting.

"Ze zijn het eerste aanspreekpunt vanuit de tweede bestuurslijn die de bevolking heeft om direct in contact te komen met de overheid. De ontwikkeling van een gebied wordt hierdoor samen ter hand genomen", zei Dikan dinsdag tijdens een persconferentie in de vergaderzaal van het ministerie. 

Het departement heeft volgens hem expertise in huis op allerlei gebieden. "Ik noem het ook het ministerie van Suriname, omdat wij het enige ministerie zijn dat overal structureren heeft waar Surinamers wonen." De bewindsman wijst erop dat ambtenaren van RO ook op andere beleidsgebieden worden ingezet, omdat ze de woongebieden beter kennen dan andere collega's. 

"We hebben ook de structuren en contacten en vooral in de districten gaat u geen activiteiten van een ander ministerie zien zonder de bijdrage van de bestuursdienst." Op basis van deze zaken zegt Dikan dat het ministerie een belangrijke plaats inneemt in de samenleving.

Hij voegt toe dat alle markten van het land onder RO vallen. "Iedereen gaat naar de markt. Je bent dagelijks bezig met RO, soms bewust, soms onbewust." Dikan vertelde dat de regering in de jaren vijftig heeft bepaald dat er specifiek beleid moest worden ontwikkeld voor het binnenland en de bewoners.

Hiermee werd het ministerie van Binnenlandse Zaken belast. Later werd een eigen ministerie ingesteld voor het binnenland: Districtsbestuur en Decentralisatie. In 1988 is de naam veranderd in Regionale Ontwikkeling.

Het ministerie heeft onder andere als taak te zorgen voor het bestuur van en elektrificatie en watervoorziening in de districten. Het is belast met de uitvoering en het onderhoud van secundaire en tertiaire weg- en waterbouwkundige werken en het is ook verantwoordelijk voor ontwatering van wooncentra in de districten.

In verband met het vijftigjarig bestaan van het ministerie is er een foto-expositie gepland op 29 februari. Daarnaast houdt het departement op 4 april een wandel- en trimloop. Gepensioneerden en jubilarissen zullen op een nog te bepalen datum worden gehuldigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina