Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Franchepane!

COLUMN: Franchepane!

29/01/2020 18:00

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.

Franchepane is een prachtige Balinese bloem én het synoniem dat de president bedacht voor ‘nonsens’. Franchepane heet ook de duocolumn waarin Stuart Rahan en Raynell Enfield tot de verkiezingen hun mening geven over prangende vraagstukken. Uw persoonlijk oordeel houdt mogelijk het midden tussen deze twee uitersten.  

Hij was de enige die vanuit de NDP durfde openlijk zijn mening te geven over de Decembermoorden. Na een lange zoektocht vond documentairemaker Ananta Khemradj ('Je kan toch lezen…') de NDP-jongeling Raynell Enfield. Zijn partij praat liever over 'de decembergebeurtenissen', een begrip waar een wrange smaak aan kleeft.

Het is een begrip dat rechtvaardiging zoekt voor de moord op 8 december 1982 van vijftien tegenstanders van het militaire regiem. De daders zijn helder: het waren wij of zij. De militaire top nam het recht in eigen hand en besliste over het lot van zijn tegenstanders alsof die God was. Zijn vermoedens waren beter af in handen van het onafhankelijke Openbaar Ministerie.

Hoe overtuigd je ook bent van je gelijk, in een moordzaak als deze kan Vrouwe Justitia ondanks haar geblinddoekte ogen zien dat dit moord met voorbedachten rade is. Maar goed, Raynell durfde het gesprek aan, waarvoor waardering. Raynell Enfield is geboren na de coup van 1980 en 8 december 1982 heeft hij niet meegemaakt.

Raynell is een kind van de herstelde democratische rechtsstaat waar ik niet mee wil zeggen dat hij geen recht van spreken heeft over de periode daarvoor. Integendeel, hij heeft alle recht zijn mening te vormen zoals documentairemaker Ananta Khemradj deed. De rechters waren ook niet aanwezig bij de moordpartij. Zij hebben hun uitspraak gedaan op basis van aangedragen feiten en verklaringen en hebben toen de omstandigheden beoordeeld.

De durf die Raynell had om voor de camera zijn visie op de decembermoorden te delen, was voor mij aanleiding hem te vragen als duocolumnist. In dit land hebben we meer van zulke durfals nodig. Natuurlijk met inachtneming van wederzijds respect voor de vrijheid van meningsuiting. Zich verschuilen achter drogredenen of gewoon weigeren schuld te erkennen of erger, anderen beschuldigen van hun falen, legt geen zoden aan de dijk. Je hand in eigen boezem steken, is de beste aanval.

Over vier maanden zijn de verkiezingen. Iedereen doet mee, iedereen heeft een mening en iedereen weet wie zijn problemen oplost na talloze podiumbeloften. Ik praat bewust over personen omdat Surinamers traditioneel op personen stemmen. De partij heeft niet hun voorkeur. Campagnes volgen elkaar in ijltempo op. Een voorzichtige conclusie is dat de bal nog steeds op de man/vrouw wordt gespeeld.

Ik schrok me wezenloos en kreeg bijna last van plaatsvervangende schaamte toen vorige week NDP-prominenten fel uithaalden en bedreigingen uitten. De onafhankelijke krijgsraad voor 'aap' uitmaken is ronduit stuitend. Misschien dat Raynell mij wat inside information kan geven waarom zijn partijgenoten zich zo gekwetst voelen alsof de krijgsraad hen heeft gevonnist.

Dat partijgenoten zich zo schaamteloos laten gaan, is het slechtste voorbeeld dat je aan de jeugd meegeeft. Niemand die hen corrigeert, niemand die hen tot de orde roept. En als niemand dat durft, is slechts één conclusie mogelijk: ze zijn allemaal één pot nat.

Maar ik weiger dat te geloven. Er moet toch iemand zijn die het asociale gedrag afkeurt. Wie durft de kat de bel aan te binden? Misschien dat Raynell Enfield als jongere wat licht op de zaak kan werpen. Hij heeft ook een verantwoordelijkheid, niet alleen binnen de partij maar zeker thuis in de opvoeding van zijn kinderen.

Stuart Rahan
franchepane2020@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen