Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Suriname verliest sociaal bewogen mens'

‘Suriname verliest sociaal bewogen en hardwerkend mens’

28/01/2020 08:56 - Gilliamo Orban

Sonja ‘Nani’ Quintus Bosz-Sharma.

Sonja ‘Nani’ Quintus Bosz-Sharma. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Sonja ‘Nani’ Quintus Bosz-Sharma is onlangs op 88-jarige leeftijd overleden en wordt zaterdag gecremeerd te Weg naar Zee. Volgens John Parsadi die samen met haar heeft gewerkt op sociaal gebied, is zij veertig jaar sociaal-maatschappelijk actief geweest.

"Suriname verliest een zeer sociaal bewogen en hardwerkend persoon. Zij heeft jaren baanbrekend werk gedaan op sociaal en maatschappelijk gebied zowel nationaal als internationaal", zegt Parsadi. Hij herinnert zich dat de Staat haar drie keren heeft gedecoreerd. De laatste keer is dat gedaan door president Desi Bouterse.

Quintus Bosz is mede-initiatiefnemer van de Culturele Unie Suriname (CUS), zegt Parsadi. Zij heeft jarenlang vrijwillig een bijdrage geleverd aan de culturele en godsdienstige ontwikkeling, om deze in stand te houden en tevens bekendheid hieraan te geven. "Tevens heeft ze niet geschroomd om heel wat projecten financieel bij te staan."

In januari 2005 richtte Quintus Bosz een landelijk comité op voor hulp aan Indonesië, nadat het land in december 2004 was getroffen door een zeebeving in de Indische Oceaan. Daarbij waren een aantal landen getroffen; er waren vele duizenden doden en er was grote materiële schade.

"Door haar doorzettingsvermogen, inzet en goede contactuele eigenschappen werden binnen korte tijd drie veertigvoets en een twintigvoets container met voedingsmiddelen, kleding, schoeisel en softdrinks verscheept naar Indonesië", herinnert Parsadi zich.

Het comité verscheepte destijds ook een container met levensmiddelen en andere dringende benodigdheden naar Guyana dat getroffen was door overstromingen. In 2006 riep Quintus Bosz een comité in het leven om hulp te bieden aan mensen die getroffen waren door de overstroming in het binnenland.

Zij heeft zich verder ingezet voor de vorming, opvoeding, opvang en begeleiding - tot zelfs het huwelijk - van een aantal sociaal zwakkere jongeren die nu volwaardige burgers in de maatschappij zijn geworden. Zij heeft ook rollen gehad in diverse toneelstukken en films waaronder de film Land van Rama.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina