Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Na 2 jaar weer nationale damkampioenschappen

Nationaal damkampioenschap terug

28/01/2020 19:24 - Guillano Bruce

Titelverdediger Johannes Alfaisie doet vanaf de finale mee in het nationaal damkampioenschap.

Titelverdediger Johannes Alfaisie doet vanaf de finale mee in het nationaal damkampioenschap.    

PARAMARIBO - De Surinaamse Dambond (SDB) organiseert na twee jaar wederom het nationaal kampioenschap. Het toernooi gaat dinsdagavond van start in het denksportcentrum op het complex van de Anton de Kom Universiteit. Niemand is zo blij als nationaal kampioen Johannes Alfaisie. “Dammen was dood”, zegt hij.

Daarmee refereert de titelverdediger naar vorig jaar toen een paar toernooien vanwege perikelen op voornamelijk bestuurlijk niveau niet doorgingen, waaronder het Surinaams Kampioenschap Dammen (SKD), zoals het nationaal toernooi officieel heet.

Daardoor is Federatie Meester (MF) Alfaisie de laatste gekroonde nationaal kampioen. Hij besteeg in 2018 voor het eerst in zijn carrière de troon, terwijl Internationaal Grootmeester (GMI) Guno Burleson semikampioen werd. Beide dammers zijn al verzekerd van een plek in de finale.

Ook Burleson kijkt uit naar het toernooi. "Het moest allang plaatsvinden. Het is een verschrikkelijke zaak dat men het om persoonlijke belangen zo gelaten heeft", verwijst hij naar de verwikkelingen van de afgelopen jaren bij de dambond.

Het toernooi brengt ook positiviteit met zich mee. Het is namelijk de eerste keer dat de bond het nationaal kampioenschap zal organiseren in het denksportcentrum. Voorheen gebeurde dat in onder andere de Congreshal, op de Algemene Middelbare School en in de zaal op het sportcomplex van Randjiet Boys.

Nu heeft de bond zijn eigen 'huis', dat volledig is ingericht voor het beoefenen van denksporten. "Op zo een plek heb je niet te kampen met lawaai. Maar men moet er op de juiste manier invulling aan geven. Men moet er geen rommel in gaan huisvesten", zegt Burleson.

Alfaisie is vooral blij dat de bond door de komst van het denksportcentrum minder problemen zal hebben met het vinden van een locatie voor het afwerken van toernooien. "Want vaak waren de kosten voor het huren van een speelzaal een probleem."

Wanneer zich voldoende spelers opgeven voor het toernooi, zijn er ook een voorronde en een halve finale. "Bij een deelnemersaantal van vijftig dammers doen we een voorronde met elf speelrondes volgens het roundrobin-systeem én een halve finale van eveneens elf speelrondes, ook volgens dit systeem", zegt Don Carlos Elliot, ondervoorzitter van de dambond.

De afgelopen tien jaar deden circa dertig spelers mee aan het toernooi. Is dat dit jaar ook zo, dan komt er alleen een voorronde gevolgd door de grote finale, beide van elf speelrondes, volgens het roundrobin-systeem.

Uit de voorronde kunnen tien dammers zich kwalificeren voor de eindstrijd. Daar zullen ze samen met Alfaisie en Burleson spelen om de titel. De voorronde duurt tot 12 februari waarna de finale van 16 februari tot 1 maart wordt afgewerkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina