Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Holocaust gememoreerd met onthulling plaquette

Holocaust gememoreerd met onthulling plaquette

28/01/2020 22:47 - Audry Wajwakana

De oorlogsveteranen bij de plaquette die is aangebracht op een monument op het terrein van de synagoge van de Israëlitische Gemeente Suriname aan de Keizerstraat.

De oorlogsveteranen bij de plaquette die is aangebracht op een monument op het terrein van de synagoge van de Israëlitische Gemeente Suriname aan de Keizerstraat. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Langzaam trekken vier geüniformeerde Korea-oorlogsveteranen aan het witte doek om een plaquette te onthullen, die is aangebracht op een monument op het terrein van de synagoge van de Israëlitische Gemeente Suriname aan de Keizerstraat. Als de tekst helemaal zichtbaar is, gaan ze in de houding staan en salueren ze. De plechtigheid was maandag ter herinnering aan de Surinaamse Joden die in Europa tijdens de Holocaust zijn vermoord.

De tekst op het gedenkteken is een korte beschrijving van het monument, een rechthoekige zwarte marmeren zuil waarop de namen van de 105 Surinaamse Joden die door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Toeristen, maar ook veel scholieren en studenten die naar de synagoge komen voor een rondleiding, weten niet waarvoor het monument staat, zegt Lilly Duijm, ondervoorzitter van de Israëlitische Gemeente Suriname (Isgesu) en belast met de dagelijkse leiding van de synagoge.

De plaquette is onthuld in aanwezigheid van enkele Surinaamse Joden, de vier voormalige Korea-oorlogsveteranen en andere belangstellenden. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat het naziconcentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd.

Over de hele wereld worden slachtoffers van de Holocaust en andere genocides op 27 januari herdacht. Deze dag is door de Verenigde Naties in 2005 uitgeroepen als The Holocaust Memorial Day. Vanwege het jubileumjaar wordt extra aandacht gegeven aan de herdenking van de Jodenvervolging.

Wilfred van Gom, ex-Korea-oorlogsvrijwilliger, vindt het een eer dat hij en mede-oorlogstrijders zijn uitgenodigd om de plaquette te onthullen. "Hierbij is een nobele uiting geven aan de betekenis en inhoud van dit monument dat velen niet of nog niet kennen." Hij hoopt dat het gedenkteken hierdoor gaat "praten" en mensen aan het "nadenken" zal zetten. 

Uit de jaarlijkse herdenking moet lering getrokken worden, vindt Isgesu-voorzitterr Jules Donk. Dat gebeurt volgens hem nog niet. "Holocaust is ongoing. Nog steeds vindt er volkerenmoord plaats, gewoon omdat de ander er een beetje anders uitziet of een ander geloof heeft." De mensheid heeft volgens hem niet geleerd uit het verleden.

Donk vroeg de aanwezigen om als individu lering te trekken uit wat gebeurd is, zodat het nageslacht kan leren dat haat niet in de mensheid thuishoort. Na zijn toespraak deed hij de kaddisj, een van de belangrijke gebeden van het Jodendom. Bij het monument werden ook bloemen geplaatst. De totstandkoming van het gedenkteken is mogelijk gemaakt door de Jewish American Society for Historic Preservation.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina