Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Als één toeristisch product scoren Guyana’s beter'

'Guyana’s komen als één toeristisch product beter tot hun recht'

28/01/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

De Sint Petrus en Paulus Basiliek, het hoogste houten gebouw op dit halfrond, is één van de unieke bezienswaardigheden in Paramaribo.

De Sint Petrus en Paulus Basiliek, het hoogste houten gebouw op dit halfrond, is één van de unieke bezienswaardigheden in Paramaribo. Foto: www.bisdomparamaribo.org  

PARAMARIBO - De drie Guyana’s - Suriname, Frans-Guyana en Guyana - kunnen veel meer halen uit het mondiale toerisme wanneer zij zich als één gezamenlijk toeristisch product presenteren. Van de drie landen heeft Suriname de betere kansen met meer en beter ontwikkelde toeristische producten. Dat zegt Henry Mac Donald, voormalig ambassadeur in New York.

Mac Donald was vrijdagavond gastspreker bij het wekelijkse 'Café Middenweg' van de politieke partij Palu. Volgens hem kunnen de drie Guyana's met wat zij te bieden hebben een behoorlijk aandeel voor zich winnen uit de sector die wereldwijd een marktwaarde heeft van meer dan 600 miljard US dollar.

De spreker zette in detail uiteen wat de drie landen individueel uniek maakt, maar ook als collectief van landen die deel uitmaken van het ongerepte Amazoneregenwoud en het Guyana Schild. Het ontwikkelen van die mogelijkheden zal hen een behoorlijke economische opwaardering bezorgen met een zekerheid aan goedbetaalde banen in de sector.

Met als natuurlijke hulpbronnen olie, nu ook gas, goud, hout en een unieke biodiversiteit aan ecosystemen loopt Suriname ver vooruit. Hij noemde ook de vele mogelijkheden die Paramaribo als toeristisch ontwikkelde stad te bieden heeft. Maar ook ecotoerisme, traditionele bezienswaardigheden en evenementen trekken toeristen aan.

In dit verband verwijst Mac Donald naar de sfeer rond oud en nieuw, de jaarlijkse avondvierdaagse, de viering van Phagwa en die van Chinees Nieuwjaar, die dit jaar een diepere dimensie heeft gekregen. Volgens de inleider zijn veel van deze producten uniek in de regio en soms zelfs op het westelijk halfrond.

Sprekend over bezienswaardigheden noemde hij de kathedraal die niet het grootste maar wel het hoogste houten gebouw op dit halfrond is. Mac Donald zegt dat het presidentieel paleis op een wereldranglijst staat als een van dertien mooiste presidentiële paleizen uit de koloniale periode. Fort Zeelandia en de directe omgeving met koloniale huizen zijn in de regio een unieke waarde. Het fort is een van de oudste op het westelijk halfrond.

De lanceerbasis te Kourou in Frans-Guyana is een unieke bezienswaardigheid in de regio. Mac Donald zegt dat Saint Laurent een sterke binding ontwikkelt met Suriname vanwege de sociale relaties. In het grensstadje is Sranantongo een veelgehoorde taal die bijna niet is weg te denken. Mac Donald noemt het een verdere studie waard naar het aantal Frans-Guyanezen en andere Fransen die jaarlijks Suriname bezoeken en wat de economische betekenis daarvan is.

Guyana heeft met de Essequiborivier een van de beste toeristische attracties. Daarin liggen meer dan driehonderd bewoonde eilandjes Alleen al de monding van de rivier is 31 kilometer breed. Net als Suriname heeft Guyana bijzondere gebergten. Er zal binnen de Guyana's meer bewustwording moeten komen van wat de landen samen te bieden hebben aan het toerisme.

Mac Donald zegt dat gestaag hieraan gewekt wordt met in de nabije toekomst meer vliegmogelijkheden tussen de landen in een nieuwe maatschappij die hij zou noemen Air Guyana's. Er is reeds een busverbinding en een particuliere toeristische organisatie organiseert tours naar de drie landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina