Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: SLM-strategie aanpassen

COMMENTAAR: SLM-strategie aanpassen

28/01/2020 12:00

COMMENTAAR: SLM-strategie aanpassen

 

DE DIRECTEUR VAN de SLM garandeert dat de nationale carriër zal blijven voortbestaan ondanks de concurrentie van TUI en KLM. Met zijn statement haalt hij de bezorgde burgers die verenigd zijn in het Actiecomité Bezorgde SLM-burgers de wind uit de zeilen.

Sinds het actiecomité weet van het voornemen van TUI om vanaf november twee keer per week zelfstandig te vliegen op Suriname en KLM vijf keer, is de groep bezorgd dat deze twee 'haaien' SLM om zeep zullen brengen, maar daar vreest SLM-directeur Radjesh Radjkoemar dus niet voor.

Het is aan de ene kant geruststellend dat Radjkoemar geen gevaar ziet in de toegenomen capaciteit op de route Amsterdam-Paramaribo-Amsterdam. Zijn overtuiging versterkt hij met het geloof dat het nieuwe comfortabelere toestel van de SLM, het verschil zal uitmaken en er daardoor meer mensen zullen kiezen voor het Surinaamse bedrijf.

Aan de andere kant lijkt deze zogenaamde onbezorgdheid van de directeur te grenzen aan naïviteit. We zijn geen vreemden in Jeruzalem, sterker nog: onze band met de diaspora is zodanig goed, dat we eigenlijk precies weten wat de mening is van de Surinamers in Nederland die naar huis vliegen.

Waar de SLM prat gaat op het thuisgevoel en het gevoel van warmte naar de passagiers toe, is de Nederlander van Surinaamse komaf zakelijker geworden. Hij moet meegaan in een harde wereld die niet kan begrijpen en geen begrip heeft voor de zoveelste vertraging en de SLM is in de afgelopen periode geplaagd geweest door vertragingen.

Dat, en de manier waarop zaken werden afgehandeld, hebben een enorme wissel getrokken op de reputatie van het bedrijf en daar is nog geen afdoend antwoord op geformuleerd door de SLM. Althans, de strategie om daaruit te geraken is nog niet gedeeld met het publiek.

Het onderhouden van de mid-Atlantische route is de afgelopen jaren een zorgelijke onderneming geweest en hoewel de SLM enkele exercities heeft uitgevoerd om het tij te keren is niet duidelijk hoe succesvol dat is geweest. Ook nu weer gaan er stemmen op om SLM de meer regionale routes te laten onderhouden en te laten kijken in hoeverre ze een aanvullende hub-service kan bieden, maar daar schijnt op dit moment geen oor naar te zijn.

De SLM moet zich wel realiseren dat als ze met de grote spelers wil blijven meedoen, ze haar strategie moet aanpassen. Onze nationale carriër heeft een aantal plussen, zoals de welwillendheid van veel mensen om met SLM te vliegen. Aan de andere kant moet het bedrijf de aangebrachte imagoschade op de een of andere manier zien te compenseren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina