Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Trollen en ratten

COLUMN: Trollen en ratten

28/01/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Trollen en ratten

Gerold Rozenblad  

Limbo wraak, Satis kufkafficeer compleet en als je op social media gaat, lijkt iedereen in een of andere staat van irritatie te verkeren. Achteraf bezien is het slechts een optelsom, waarvan we vooraf hadden kunnen weten dat die dergelijke uitkomsten zou hebben. We gaan politiek naar een climax toe en sociaal zijn we kennelijk bezig de krochten van beschaving op te zoeken.

Het is niet mals waar we zijn beland. Limbo zou volgens FB-account Adjuma Pepre Nieuws kleine jongens hebben geboeld. Ik vraag mij in gemoede af hoeveel bagger wij de komende periode nog over ons heen zullen krijgen. Een paar maanden terug voorspelde ik dat de komende verkiezingen de strijd om de trollen zou worden. Nepaccounts die ervoor moeten zorgen dat alles wat de tegenpartij zegt, wordt uitgemaakt voor foute rommel. Maar eerlijk gezegd: ook ik had niet kunnen bevroeden dat we op dit punt zouden belanden.

En met mij maken gelukkig nog voldoende mensen zich zorgen. Zoals die mevrouw die zich onder een topic over de mislukte vuurwerkshow afvroeg of mensen niet moe worden van constant negativisme over alles. Nu was dat misschien niet de juiste topic om het beklag te doen, want niemand had (nog) de politiek erbij gehaald en de show was echt klote, maar ik kon haar begrijpen.

Het was al niet fraai, maar met de politieke trollen en 'nieuwssites' erbij is het einde zoek. Ondertussen heb ik er een mini-studie op losgelaten om na te gaan hoeveel trollen er mogelijk zouden kunnen zijn en het aantal nep-nieuwssites. De trollen zijn simpelweg te herkennen aan hun (rare) naam, profielfoto en betrokkenheid bij welke onderwerpen. Geloof me, er schijnt vrij dik geïnvesteerd te zijn door partijen. Maar wat ik mij afvraag is wat de instructies zijn geweest aan de trollen en 'beheerders' van de 'nieuwssites'.

Mij lijkt dat de opdracht faliekant terzijde is geschoven, of de opdrachtgevers niet de rol en methodiek van trollen begrijpen of dat er ook in trollenland een kadergebrek is. Het is banaal aan het worden. Met als absoluut dieptepunt tot nu toe een Rambo-achtige vertoning van een figuur die - vermoedelijk onder invloed - ons deelgenoot maakte van zijn onverwerkte trauma's.

Zaterdag is het Jaar van de Rat ingeluid. Althans volgens de Chinezen. Het dier wordt door de oosterlingen slimheid toegedicht; op basis van die eigenschap zou het een jaar van economische voorspoed moeten worden. Het zij zo. Voor de oosterlingen. Ik zag politieke leiders indachtig de oosterse overtuiging de symboliek van de rat aanprijzen. Tot de symboliek krijgt men mij mee.

Maar als westerling is voor mij de realiteit dat een rat niet meer is dan een vies beest dat alles beschadigt of vernietigt. Dat maakt echter niet minder dat ik mij net als de oosterlingen ten volle bewust ben dat we ook westers in het Jaar van de Rat leven. Dieren die wanneer het er echt op aankomt er niet voor schromen zelfs elkaar dood te vreten. Gaan we het jaar in met de symboliek of met de realiteit? Kijk maar om u heen.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina