Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Britten fors gestraft na smokkel coke uit Suriname

Britten fors gestraft na smokkel coke uit Suriname

28/01/2020 10:19 - Van onze redactie

Britten fors gestraft na smokkel coke uit Suriname

Foto: BBC News  

PARAMARIBO - Gary Swift (53) en Scott Kilgour (41), zijn woensdag in Groot-Brittannië tot zware gevangenisstraffen veroordeeld voor de import van cocaïne, meldt de Britse omroep BBC. De mannen werden in augustus vorig jaar op heterdaad betrapt op hun zeiljacht, toen zij 751 kilo cocaïne Groot-Brittannië wilden binnenbrengen. Ze hadden de partij opgehaald in Suriname.

Het was een van de grootste drugsvangsten ooit in het land. Omdat de verdachten schuld hebben bekend, hoeven zij slechts de helft van de straf uit te zitten. Daarna worden ze voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Swift kreeg 19,5 jaar en zijn kompaan 13,5 jaar. Beide mannen komen uit Liverpool.

De twee mannen kwamen in juni 2019 met hun boot naar Suriname om de drugs op te halen. Volgens de openbaar aanklager had Swift in december 2017 met een andere boot een testvaart gemaakt. Dat vaartuig kwam in problemen voor de kust van Wales en moest naar de haven daar gesleept worden voor reparatie. Dat incident maakte dat Swift in het vizier kwam bij de autoriteiten.

Meer dan een jaar later koos hij, nu vergezeld van Kilgour, weer het ruime sop richting Suriname. Vanaf het begin van de reis is hij in de gaten gehouden door justitie. Toen het duo op 27 augustus vorig jaar in Britse wateren terugkeerde en nabij het plaatsje Fishguard aan wal wilde gaan, sloegen de opsporingsdiensten toe. Overal in het zeiljacht waar iets verstopt kon worden, zelfs in de vriezer, werden pakjes cocaïne gevonden.

Rechter Paul Thomas stelde dat beide mannen betrokken zijn bij criminele activiteiten op zeer hoog niveau. "Jullie wisten hoe hoog de inzet was en wat de gevolgen zouden zijn. Jullie hebben de gok gewaagd en verloren. Nu moeten jullie de prijs betalen." Hij wees Swift aan als "organisator" en "drijvende kracht achter een complexe operatie".

Zonder hem zou de operatie niet slagen, aldus de rechter, omdat de tweede boot op zijn naam was gekocht. Volgens zijn advocaat was zijn cliënt, eens een hoteleigenaar, door een gast van het hotel "omgepraat" om de drugs te smokkelen. Ten tijde van het misdrijf was Swift een "bankroete aannemer", aldus de advocaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina