Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EITI-rapport op tijd ingediend

Tweede Surinaams jaarrapport over mijnbouwsector op tijd ingediend

27/01/2020 15:39 - Wilfred Leeuwin

NH-directeur Dave Abeleven bij de presentatie van het EITI-rapport dat is overhandigd aan minister Sregio Akiemboto.

NH-directeur Dave Abeleven bij de presentatie van het EITI-rapport dat is overhandigd aan minister Sregio Akiemboto. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Suriname heeft lessen geleerd uit een eerdere schorsing door het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en heeft op tijd haar tweede jaarrapport ingediend. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is belast met de naleving van de EITI-standaarden, waaronder de productie van een rapport. Donderdag was er een presentatie voor de media.

Belangrijk is volgens minister Sergio Akiemboto dat er op tijd is gerapporteerd met strikte naleving van de EITI-standaarden. Voor het samenstellen van het rapport heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank geld ter beschikking gesteld. Het document bevat gedetailleerde informatie over de bedrijven in de sector en is uitgebreider dan het eerste rapport over het fiscale jaar 2016, dat in mei 2019 verscheen.

Suriname is intussen volwaardig lid van de EITI. Het lijvige rapport beschrijft alle operaties van bedrijven in de mijnbouwindustrie in Suriname: de verschillende activiteiten, hoe de operaties plaatsvinden, wat gedaan wordt om die mogelijk te maken, het rendement, de exporten door de bedrijven en de economische impact van de industrie op het land.

In een vervolgtraject zal het EITI-secretariaat een bezoek brengen aan Suriname om te verifiëren of wat in het rapport staat een juiste weergave is van wat zich in de praktijk bij de bedrijven in de mijnbouwindustrie afspeelt. Het secretariaat zal vooral natrekken of het verzamelen van informatie en samenstellen van het rapport volgens de EITI-standaarden heeft plaatsgevonden.

Deze verificatie zal plaatsvinden via gesprekken met de bedrijven, het maatschappelijk middenveld, de overheid en andere belangrijke groepen in de samenleving. Het derde rapport moet eind van dit jaar worden ingediend.

Volgens Akiemboto bevatten de rapporten waardevolle informatie voor zowel nationale als internationale belangstellenden en investeerders, maar ook voor andere lidlanden van EITI. Het EITI-rapport is ook belangrijk voor Suriname. Het land kan steeds hogere standaarden gebruiken en bedrijven kunnen zich aan het rapport committeren.

EITI is een internationaal instituut dat waakt over standaarden en regels voor een goed beheer van olie-, gas- en minerale hulpbronnen. Lidlanden zijn verplicht jaarlijks te rapporteren over de totale productieketen tot aan export van natuurlijke hulpbronnen in de mijnbouwsector.

Zo wordt onder meer aandacht besteed aan hoe licenties en contracten worden toegewezen en geregistreerd, wie de uiteindelijk begunstigden van die transacties zijn, fiscale en wettelijke regelingen, productie, kosten en toewijzen van inkomsten.

Verder staat in de rapportage hoeveel wordt betaald, toewijzen van inkomsten, hoeveel van bijvoorbeeld het gewonnen goud wordt geëxporteerd en welke bijdrage de hulpbronnen leveren aan de economie van het land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina