Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Optimisme over dalende criminaliteitscijfers

Korpschef optimistisch over dalende criminaliteitscijfers

27/01/2020 02:17 - Jason Pinas

Korpschef Roberto Prade.

Korpschef Roberto Prade. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het misdaadcijfer in Suriname is het afgelopen jaar met 11 tot 16 procent gedaald. Korpschef Roberto Prade is nog niet helemaal tevreden maar zegt wel dat de cijfers in lijn zijn met het doel dat het Korps Politie Suriname zich had gesteld. Hij zei tijdens een activiteit van beveiligingsbedrijf PPS (Professional Private Security) dat het streven minimaal 10 procent was.

Het streven is om binnen drie jaar een minimale daling van 25 procent te realiseren. Het aantal inbraken lag in 2019 elf procent lager dan in 2018. Er waren zestien procent minder berovingen en elf procent minder overvallen. Prade begrijpt dat de roep om veiligheid in de gemeenschap groot is, maar ze moet begrijpen dat de politie een achterstand had.

Zo was er onvoldoende vervoerscapaciteit en moderne apparatuur voor onderzoek. Die achterstand is intussen voor een belangrijk deel ingelopen. De topman verwijst daarbij naar de tientallen politievoertuigen die eerder deze maand zijn overgedragen aan het korps en naar nieuwe software waarover het korps nu beschikt. "We zijn dus op de goede weg."

Opvallend is dat de criminelen vaak vrij jong zijn. Uit statistieken blijkt dat het grootste aantal tussen de twintig en dertig jaar is. In sommige gevallen zelfs jonger dan twintig. Prade stelt dat bestrijding van criminaliteit van verschillende factoren afhangt.

"Alleen blijven straffen is niet de oplossing. We moeten ook investeren in preventie. Het kost de overheid miljoenen om alle gedetineerden te onderhouden." De korpschef pleit daarom voor speciale programma's om criminaliteit te voorkomen. Paramaribo en Wanica zijn nog steeds de meest kwetsbare criminaliteitsgebieden van het land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina