Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Concurrentie TUI fly niet zorgelijk'

SLM-directeur: 'Concurrentie TUI fly niet zorgelijk'

27/01/2020 08:57 - Merredith Bruce

Concurrentie TUI niet zorgelijk

Foto: Facebook Nederlandse ambassade  

PARAMARIBO - Het besluit van TUI fly om zelfstandig vluchten uit te voeren naar Suriname heeft vooralsnog geen negatief effect op de SLM. “Onze machines zijn nog steeds vrij vol”, zegt directeur Radjesh Radjkoemar in gesprek met de Ware Tijd. TUI fly beëindigde vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst met de national carrier en vliegt sinds november zelfstandig naar en van Suriname.

Het besluit om zelfstandig verder te gaan, leidde tot grote bezorgdheid bij enkele burgers die zich in een actiecomité verenigden. De groep ervaart de stap van TUI in combinatie met de aanwezigheid van de KLM op de Mid-Atlantische route als een bewuste strategie om de SLM buitenspel te zetten.

Het actiecomité verwijst hierbij naar de beduidend lage ticketprijzen die TUI biedt. Het actiecomité hield zelfs een protestdemonstratie om zijn bezorgdheid te uiten. Ruim tweehonderd personen verzamelden zich toen - in november - voor het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat.

Hoewel Radjkoemar deze bezorgdheid begrijpt, verzekert hij dat het voortbestaan van SLM gegarandeerd is. "Natuurlijk is er concurrentie; er zijn nu drie vliegmaatschappijen die op de mid-Atlantische route vliegen, maar het bestaansrecht van de SLM is niet in gevaar en dat wil de aandeelhouder ook. Dat kan ik u garanderen."

De SLM-directeur bekijkt de situatie met een ondernemersbril. Hij legt uit dat TUI de markt penetreert met actietarieven waarna de ticketprijzen geleidelijk aan naar het niveau van de twee overige spelers worden opgetrokken. Dit, stelt hij, is puur zakendoen. Bezorgdheid is meegenomen, maar over de SLM zou hij zich geen zorgen maken.

Het actiecomité publiceerde in december een artikel op zijn website met de uitkomst van een mini-onderzoek dat het had uitgevoerd op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het onderzoek kwam kort nadat de SLM op 16 november haar vluchten van en naar Amsterdam had geannuleerd.

Uit gesprekken met enkele luchthavenmedewerkers zou zijn gebleken dat de national carrier sinds de komst van TUI bakken met geld verliest.' Gesuggereerd werd dat het schrappen van vluchten te maken had met de lage bezetting.

Opmerkingen van de directeur van TUI fly, Arjan Kers, dat de maatschappij zich op een ander segment richt, namelijk vliegtickets en hotel, deed de actiegroep af als "een grote leugen." Het is volgens haar duidelijk dat de maatschappij erop uit is om met de 'afbraaktarieven' klanten van de SLM naar zich toe te trekken.

Radjkoemar kan nu niet zeggen of de SLM bereid is om weer een codeshare-overeenkomst met TUI fly aan te gaan. Hij zegt dat de aandacht nu gericht is op de Boeing 777-200ER die gereed wordt gemaakt voor de mid-Atlantische route. "Dat is ons eigen product dat zeker heel veel zal verschillen met TUI."

Het certificeringsproces door luchtvaartwaakhond Casas van dit tweemotorige toestel is in de afrondende fase. Het gaat om een ETOPS-certificering die nooit eerder is gedaan in Suriname en daarom extra tijd vergt, zegt Radjkoemar. De SLM hoopt het toestel dat vanaf 20 december op de luchthaven Zanderij staat, medio februari in te zetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina