Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dichter maakt heldenepos Rámáyan toegankelijker

Dichter maakt heldenepos Rámáyan toegankelijker

26/01/2020 04:56 - Audry Wajwakana

Schrijver en dichter Ramnath Sewdien toont enkele passages uit zijn nieuwe publicatie 'Rámáya in vogelvlucht met 100 leesvragen'.

Schrijver en dichter Ramnath Sewdien toont enkele passages uit zijn nieuwe publicatie 'Rámáya in vogelvlucht met 100 leesvragen'. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Tijdens divali wordt het klassieke hindoeïstische heldenepos Rámáyan in voorstellingen uitgebeeld. Op lokale televisie worden series over dit verhaal uitgezonden. Maar velen begrijpen het complexe verhaal over liefde, trouw, schuld en boete niet goed.

Om de mensen tegemoet te komen heeft schrijver en dichter Ramnath Sewdien het verhaal belicht in het stilleesboekje 'Rámáyan in vogelvlucht met 100 leesvragen'. De gepensioneerde onderwijzer presenteerde zijn jongste pennenvrucht op 18 januari bij de viering van zijn 82ste verjaardag.

Sewdien heeft veertig jaren lessen verzorgd in tempels. Hij heeft jongeren vaak onderwezen over de Rámáyan, een metafoor over de wijsheid van het leven en de overwinning van het goede op het kwade. "Na al die jaren, als ik ze enkele vragen stel over de behandelde stof, merk ik dat ze er niets van hebben onthouden."

"Ik heb, om vooral jongeren bewust te maken van de levenslessen in de Ramayan, toen een methode bedacht om een stilleesboek te maken." Het boek heeft vijftig pagina's, verdeeld over zeven hoofdstukken met de levenslessen in verhaalvorm, met een bijbehorende vragenlijst. De lessen zijn toe te passen in het dagelijks leven en dienen ook om een beter mens te worden.

De samensteller hoopt dat het boek op scholen zal worden gebruikt bij het vak godsdienstonderwijs. De teksten worden ondersteund met plaatjes. "In dit boek zijn hoofdzaken en de belangrijkste feiten opgenomen, zodat men zich op een makkelijke manier de basiskennis over Rámáyan eigen kan maken."

Het boek is daarom niet alleen bestemd voor jongeren en de Hindoestaanse gemeenschap, maar voor een ieder die meer over het verhaal wil weten. Sewdien: "We leven in een multiculturele en -religieuze samenleving en vaak geldt hier 'onbekend maakt onbemind.' Deze houding probeer ik met dit boek op mijn manier een beetje weg te werken."

Sewdien heeft elf publicaties uitgebracht. Zijn eerste boek is een autobiografie die hij op zijn zeventigste heeft uitgegeven. Daarin bladerend vertelt hij over zijn jeugd, zijn keuze om verder te studeren en onderwijzer te worden. Hij toont plaatjes van een scheermes, olielamp, lei (schrijfplank), wiel van een ezelkar en zijn eerste fotocamera. In zijn woonkamer heeft hij deze voorwerpen in een vitrine uitgestald.

Toen hij 75 werd, heeft hij de gedichtenbundel Tarang uitgegeven. Bij zijn tachtigste verjaardag heeft hij de drie publicaties uitgegeven met gedichten, verzen en spreekwoorden uit de tijd van zijn ouders en voorouders met als titels 'Cirág', 'Dil Khol Mithá Bol' (gedichten) en 'Openhartig' met Nederlandstalige gedichten.

Sewdien overhandigde zaterdag exemplaren van het boekje aan de vertegenwoordigers van de Culturele Unie Suriname, het schoolbestuur van de Sanatan Dharm en de voorzitter van de priesterraad van deze gemeente. Ook Sunita Ramlochan-Tewari ontving een exemplaar van het boekje. Zij dankte de jarige voor zijn bijdrage aan de religie en cultuur en wenste hem nog vele gezonde jaren toe. 

Andere exemplaren gingen naar de Stichting Suriname Hindi Parishad en de Shri Krishna Mandir aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat, waarvan hij zelf dertig jaar voorzitter is geweest. Sewdien is ook grondlegger, medeoprichter en ex-voorzitter van de Shri Satnárain Mandir aan de Indira Gandhiweg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina