Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering Chinees Nieuwjaar komt langzaam op gang

Viering Chinees Nieuwjaar komt langzaam op gang

25/01/2020 17:50 - Audry Wajwakana

Bezoekers van de Temple Fair zoeken 's middags naar Chinese lekkernijen.

Bezoekers van de Temple Fair zoeken 's middags naar Chinese lekkernijen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het Onafhankelijkheidsplein is rond twee uur ’s middags op Chinees Nieuwjaar, los van de opgezette met lampionnen versierde tenten, bijna leeg. Net een stuk of twintig mensen zitten, verspreid, op een van de honderden opgestelde plastic stoelen onder de tent. “Ik kom helemaal uit Para en ben vanaf twaalf uur hier om de activiteiten samen met mijn nicht en onze kinderen mee te maken. Maar we zagen geen beweging hier”, zegt Patricia Pinas.

Op programma stond dat er vanaf elf uur 's morgens een expo in de Congreshal gehouden zou worden. Die is geannuleerd volgens Cindy Lee, publiciteitsvrouw van de Suriname Chinese United Association (SCUA). De reden is onduidelijk. Wel is er een groep mensen van een Pinkstergemeente bezig in de Congreshal.

Pinas vindt het jammer dat het feestprogramma niet goed met de samenleving is gedeeld. "Op zo een nationale dag moet men meer invulling geven aan de dag. Bijvoorbeeld in aanloop naar de acrobatenshow meer van activiteiten te organiseren. Men gaat niet goed om met de tijd. Waarom is het dan een nationale vrije dag?", zegt ze kritisch.

Nabij het Onafhankelijkheidsplein hangt Gardel Jong A Ten een projector op in de stand van het Confucius Institute of Suriname van de Anton de Kom Universiteit. Het instituut verzorgt Mandarijnlessen en verspreidt informatie over de Chinese cultuur. De gemeenschap heeft voldoende belangstelling voor het instituut, vertelt het bestuurslid.

Toch vindt hij het belangrijk om deel te nemen aan de activiteiten op het plein en meer bekendheid te geven over het instituut. Hij vindt het heel goed dat de overheid besloten heeft om de viering groots aan te pakken. "Chinees Nieuwjaar is niet alleen voor de Chinezen, maar voor iedereen in Suriname. We leven met elkaar."

Op het Oude Vlaggenplein is het ook nog rustig. Een paar standhouders laden spullen uit voertuigen en er zijn  bezoekers die iets te eten zoeken. In de eetstand 'Gather' is 'John' Yuan druk bezig klanten te helpen. In de vitrinekast heeft hij verschillende soorten bubble tea, zoetzure kippenpootjes, een soepgerecht en zoete lekkernijen.

"Mi firi bijna honderd tide. Mi no geboren dyaso, ma mi kan vier a dey nanga mi famiri ini Sranan. Mi sari a Coronavirus e prati na ini mi kondre", zegt hij. Hij hoopt dat de situatie met het virus gauw tot het verleden mag behoren.

De straat voor het Presidentieel Paleis is het enige weggedeelte dat sinds de ochtend is afgesloten. Orlando Changoer, commissaris van politie zegt aan de Ware Tijd dat is afgeweken om de straten rondom het plein om acht uur 's morgens af te sluiten omdat er in de ochtenduren geen sprake was van verkeersdrukte.

Rond drie uur 's middags worden meer wegen afgesloten vanaf de hoek Henck Arronstraat/ Grote Combéweg, waaronder de Van Sommelsdijckstraat en het Rietbergplein. De wegafsluiting geldt ook voor zondag. Langzaamaan nemen meer mensen plaats op de stoelen onder de tent voor de optredens, waaronder de acrobatenshow die om zeven uur 's avonds zal beginnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina