Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vissers bezorgd om sector en maatregelen

Vissers bezorgd om sector en maatregelen

24/01/2020 09:27 - Ivan Cairo

Vissers maken zich grote zorgen over hun bron van inkomsten, zo bleek dinsdagavond tijdens een vergadering.

Vissers maken zich grote zorgen over hun bron van inkomsten, zo bleek dinsdagavond tijdens een vergadering. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vissers maken zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de bevolkingsvisserij en over hun broodwinning. De sector komt nog meer in de verdrukking door maatregelen van de autoriteiten, terwijl verlichtende maatregelen uitblijven. Dat bleek dinsdagavond tijdens een algemene ledenvergadering van het Visserscollectief.

Aanwezig waren vissers uit Paramaribo, Commewijne en Nickerie. Voorzitter van het collectief, Willem Mohamedhoesein, zegt tegen de Ware Tijd, dat momenteel drie zaken voor beroering zorgen onder vissers. Belangrijkste is de introductie van het vessel monitoring system (vms), een computersysteem waarmee de autoriteiten de gangen van vissersboten kunnen volgen.

Ondernemers zijn vooralsnog niet happig om de apparatuur in hun boten te installeren, vanwege de strenge maatregelen die tegen hen getroffen kunnen worden bij overtreding van de voorwaarden. Zo mogen zij vissen in waterdiepten tot negen vadem, circa 13 meter. Wie op grotere diepten vist, riskeert ferme sancties.

De eerste keer krijgt de visser een waarschuwing, bij de tweede keer een waarschuwing, een boete en een schorsing van drie maanden. Bij de derde keer wordt de vergunning volledig ingetrokken. Veel te zware sancties, zegt Mohamedhoesein, omdat er momenteel verschillende factoren een rol spelen waarom de vissers zich buiten de 'negen-vademzone' zouden kunnen begeven.

Door klimaatverandering zouden sommige vissoorten nu in dieper water voorkomen waardoor de activiteiten zich naar die plekken verplaatsen. Hij wijst er verder op dat er met drijfnetten gewerkt wordt. Omdat er op basis van getijden wordt gevist, kan het voorkomen dat een boot is afgedreven tegen de tijd dat de netten binnengehaald moeten worden. 

Tijdens stormachtig weer kunnen de boten afdrijven tot ver buiten de toegewezen zone, zegt Mohamedhoesein. Het Visserscollectief wil dat de autoriteiten rekening houden met dergelijke praktijksituaties. Het vms-systeem registreert evenwel slechts de locaties en niet de omstandigheden die geleid ertoe geleid hebben dat een desbetreffende vissersboot zich buiten de zone bevindt.

Wat de vissers ook dwars zit, is het uitblijven van aanpassing van bepaalde vergunningsvoorwaarden. Zo zijn de boten die nu gebruikt worden groter dan vijftig kubieke meter. De Maritieme Autoriteit Suriname keurt slechts vissersboten van maximaal vijftig kubieke meter. De regelgeving moet op dit stuk eerst aangepast worden. Dit duurt nu al drie jaar, te lang vinden de belanghebbenden.

Een ander pijnpunt voor de vissers is ook het uitblijven van acties van de autoriteiten omtrent de status van buitenlandse vissers, voornamelijk Guyanezen, die illegaal in het land verblijven. Na de gruwelijke moorden in april en mei 2018 voor de kust op een aantal vissers had de regering beloofd dat illegaal in Suriname wonende vissers een speciale status zouden krijgen. Tot nu toe is hiervan niets terechtgekomen.

Het collectief pleit voor de introductie van een visserskaart of -pas. Mohamedhoesein zegt dat de autoriteiten de mensen die illegaal zijn, zouden kunnen screenen. Wie niets op zijn kerfstok heeft, zou dan zo'n pasje kunnen krijgen. "Dat kunnen ze dan tonen aan de kustwacht of bij politiecontrole. Men kan dus screenen en vaststellen of het in Guyana wanted personen zijn", stelt de voorzitter. De organisatie hoopt binnenkort weer in overleg te treden met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de knelpunten te bespreken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina