Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Assemblee akkoord met huurwet

Assemblee akkoord met huurwet

22/01/2020 08:06 - Wilfred Leeuwin

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is één  van de initiatiefnemers van de wet.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is één van de initiatiefnemers van de wet. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het gebeurt zelden dat coalitie en oppositie in het parlement op één lijn zijn. Maar dat dit - zij het bij uitzondering - mogelijk is bleek dinsdagavond: de ‘Wet huur en verhuur van woonruimten en instelling van een huurcommissie’ is met algemene 29 stemmen aangenomen. De Abop-fractie onthield zich van stemmen.

De wet brengt niet alleen ordening in het verhuren en huren van woonruimten, maar biedt in tegenstelling tot de oude wetgeving ook bescherming aan beide partijen. Ook voorziet de nieuwe wet in de instelling van een huurcommissie die veel voorwerk moet doen om geschillen te voorkomen, adviserend moet optreden en informatie moet verschaffen.

Minister Soewarto Moestadja zei als coördinator van de regering dat met deze wet het huisvestingsprobleem structureel kan worden aangepakt. De wet is een initiatief van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en Rossellie Cotino, beiden van de NDP.

Simons benadrukt dat deze wet het huisvestingsvraagstuk niet oplost. "Er is maar één ding dat huurprijzen structureel omlaag zal brengen en dat is het bouwen van meer woningen." Het parlement stelt vast dat er veel meer moet gebeuren om de woningnood drastisch te verminderen dan alleen een wet.

Volgens oppositielid Mahinder Jogi zal met deze wet de disbalans tussen woningzoekenden en beschikbare woningen niet worden opgelost. Als de financieel-economische situatie anders was, zou de balans ook anders zijn. "Wanneer goed bestuur de leiding van het land overneemt zullen huurder en verhuurder meer mogelijkheden hebben en het aanbod aan woningen zal groter worden."

De Abop-fractie heeft niet gestemd omdat ze er niet overtuigd is dat de wet zal zorgen voor ordening in de sector. De fractie vreest juist voor sociale problemen. De fractie van Pertjajah Luhur heeft voorgestemd op voorwaarde dat de wet wordt aangepast zodra in de praktijk mocht blijken dat die niet voldoet.

Ook de NPS-fractie stemde vóór onder voorbehoud. Patricia Etnel zegt dat een wet slechts belangrijk is voor het reguleren van zaken. "Wat we nodig hebben is sterk leiderschap en visionair kijken naar het probleem en te doen wat gezegd wordt."

De verhuur van woonruimten in vreemde valuta wordt niet alleen verboden maar is ook strafbaar, tenzij aantoonbaar is dat de huurder een inkomen heeft in vreemde valuta. Vrijwillig een woonruimte in valuta huren mag niet langer.

Verhuurders hoeven niet meer naar de rechter om hun woning terug te krijgen. Zij mogen echter de huur niet opzeggen omdat zij de woning nodig hebben, tenzij het huurcontract afloopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina