Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veroordeelde president gevolg politieke cultuur

Veroordeelde president gevolg politieke cultuur Suriname

21/01/2020 15:39 - Euritha Tjan A Way

Het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat waar de zitting van de Krijgsraad wordt gehouden.

Het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat waar de zitting van de Krijgsraad wordt gehouden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Woensdag is het zover. De president van de republiek Suriname, Desi Bouterse, heeft zelf aangekondigd dat hij voor het eerst sinds het 8 Decemberstrafproces in 2007 begon, voor de Krijgsraad zal verschijnen.

Dat we in Suriname een president hebben tegen wie een vonnis van twintig jaar is uitgesproken, is een "uitzonderlijke situatie", vindt carrièrediplomaat Sonny Hira. "Uitzonderlijk, omdat het proces tegen de oud-commandant van het Nationaal Leger Bouterse is begonnen voordat hij president was. Nu zijn de veroordeelde Bouterse en de president één en dezelfde persoon en dat is een vrij unieke situatie in de wereld."

Volgens Hira heeft dit kunnen gebeuren omdat een partijvoorzitter tegen wie een proces liep, kon participeren in de verkiezingen. "Dat zou in een goed geordende democratische rechtsstaat niet moeten kunnen. Wat nu is gebeurd, is dat onze instituten zoals het Openbaar Ministerie en het Centraal Hoofdstembureau, die moeten terugvallen op bestaande wetgeving, zwak zijn."

De staat Suriname staat nu met de rug tegen de muur, aldus de diplomaat. "Het is grijs gebied, want er is geen wetgeving die vermeldt hoe te handelen in zo'n situatie", stelt Hira. In andere landen zou, indien er een vermoeden bestaat dat de president zich aan onoorbare praktijken schuldig had gemaakt, het parlement hem afzetten, zodat het recht ongehinderd zijn beloop zou kunnen hebben. Dat heeft De Nationale Assemblee niet gedaan."

Politicoloog Hans Breeveld bekijkt de zaak breder. "Dit is het gevolg van onze eigen politieke cultuur die door de jaren heen zo is gegroeid. Wanneer partijen er geen moeite mee hebben om mensen die geen schoon blazoen hebben op de kandidatenlijst te plaatsen en dan ook met deze mensen te gaan samenwerken, is er een grote kans dat dit kan gebeuren."

Volgens Breeveld heeft niet alleen de NDP zich hieraan schuldig gemaakt. Ook de NPS heeft gewerkt met iemand als Paul Somohardjo die is gevonnist en in het verleden is er ook het één en ander te doen geweest rondom mensen die KTPI heeft voorgedragen voor sleutelposities.

"Waar andere landen juist hun best doen om mensen voor te dragen die zich ver houden van criminele daden, laat de Surinaamse situatie het tegenovergestelde zien", stelt Breeveld. "Dit is een dieptepunt in onze politieke cultuur."

Hira legt uit dat Bouterse als president functionele immuniteit heeft. Echter, zodra hij president af is, zou het vonnis van de Krijgsraad uitvoerbaar verklaard kunnen worden. "Dan kan hij opgepakt worden, ook al loopt er een hoger beroep in deze zaak." Vandaar ook dat het winnen van de verkiezingen voor Bouterse en zijn NDP een noodzaak is.

Of de NDP dat streven zal halen, is volgens Breeveld Breeveld niet zo zeker. Tegen deze achtergrond laat hij een waarschuwend geluid horen. "Laten wij ons hoofd koel houden en excessen die ertoe zouden kunnen leiden dat de verkiezingen uitgesteld worden, voorkomen." Hij doelt op de protestactie die de NDP woensdag houdt, wanneer Bouterse naar de Krijgsraad gaat. Hij wil geen voorbeeld geven van wat zou kunnen gebeuren. "Ik ga niemand op ideeën brengen."

Hira ziet een andere mogelijkheid. "Het is in principe mogelijk dat het instituut president van Suriname amnestie verleent aan de persoon Desi Bouterse." Hij heeft liever niet dat er excessen plaatsvinden morgen. "Persoonlijk zie ik na deze zaak liever dat er een proces van verzoening en vergeving wordt ingezet. Het pais en vree van het gehele volk is een veel hoger goed dan het laten insluiten van een politieke leider. Dat zou scheuring brengen in de samenleving."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina