Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gepensioneerden leger en Defensie verenigen zich

Gepensioneerden leger en Defensie verenigen zich voor lotsverbetering

21/01/2020 07:44 - Naomi Hoever

Gepensioneerden leger en Defensie verenigen zich voor lotsverbetering

 

PARAMARIBO - Gepensioneerde burgers en militairen van het Nationaal Leger en het ministerie van Defensie bereiden de oprichting voor van een vereniging. De voorlopige trekkersgroep heet ‘Comité Belangenbehartiging van het Nationaal Leger’. Ook bijna-gepensioneerden worden opgeroepen om lid te worden.

Volgens de voorzitter van de trekkersgroep, Wilfred Klas, leven 60-plussers die in het leger gewerkt hebben onder slechte omstandigheden. "Wij hebben heel wat te vertellen en zijn vastbesloten om alles uit de kast te halen. Wij worden in de steek gelaten." Dinsdag is de eerste officiële bijeenkomst. 

Toen de groep voor het eerst in 2007 in beweging kwam, had zij goede hoop dat het ministerie van Defensie hierop zou inspelen. Omdat dit uitbleef hebben betrokkenen vorig jaar de handen ineengeslagen om te komen tot een vereniging. De statuten hiervan moeten nog goedgekeurd worden en de president moet ze daarna bekrachtigen.

Klas: "Twaalf tot dertien jaren verder en Defensie heeft nog niets gedaan. Heel wat gepensioneerden liggen ziek thuis. Het lijkt alsof wij nu geen waarde hebben en niet meer tellen. Velen gaan eenzaam door het leven. Weer andere zijn hulpbehoevend." Hij stelt dat als het slecht is gesteld met de gepensioneerde het gezin dat ook voelt.

De ambtenaren in ruste willen een eigen plek waar zij zich kunnen verpozen. "Alle overheidsinstanties hebben zo een plek. Wij hebben totaal niets." Voorts is Klas bezorgd over collega's die in de rang van soldaat, korporaal of sergeant met pensioen gaan, vanwege de lage pensioenuitkering. Wanneer de organisatie eenmaal zal zijn opgezet kunnen de leden een beroep doen voor morele ondersteuning.

Klas zegt dat het ministerie van Defensie vorig jaar een geheel verzorgde dagtrip heeft georganiseerd voor de groep naar Bosbivak. Niet lang terug heeft de organisatie van het Kabinet van de President SRD 5000 ontvangen."Wij zijn erg dankbaar, maar de ondersteuning kan beter."

Klas kan niet begrijpen dat er minimale ondersteuning wordt gegeven omdat de president en anderen op het kabinet ook eens deel hebben uitgemaakt van het leger. "Ik zal de laatste zijn om een veeg uit de pan te geven, maar de ondersteuning is een druppel op een hete plaat. De vereniging moet aan deze stiefmoederlijke behandeling een einde maken."

Vorig jaar hebben gepensioneerde legerofficieren zich gebundeld in een eigen comité. Klas zegt dat zijn organisatie er voor alle gepensioneerden is, om op die manier versnippering te voorkomen. Het comité richt zich op alle gepensioneerden sinds het ontstaan van de Surinaamse Krijgsmacht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina