Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Transvaal

COMMENTAAR: Transvaal

20/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Transvaal

 

DE WOENSDAG 99 JAAR geworden voetbalvereniging Transvaal staat ondanks de hoge leeftijd nog kaarsrecht, maar heeft al jaren niet veel meer in de melk te brokkelen als het om voetbal gaat. Het lijkt er niet op dat de gloriejaren op kort termijn zullen terugkeren. Mogelijk dat het uitgezette langetermijnplan dat kan terugbrengen.

Menigeen herinnert zich ongetwijfeld de mooie momenten die deze volksclub Suriname in het verleden heeft geschonken. Niet alleen op vaderlandse bodem in de lokale competitie, maar Transvaal heeft het als enige Surinaamse club gepresteerd ooit Concacaf-kampioen te worden. En dat kan niemand haar meer afpakken. Na Robinhood behaalde Transie de meeste landstitels, namelijk achttien.

Transvaal werd in 1999 voor het laatst kampioen en eigenlijk is het toen steeds bergafwaarts gegaan. Een club die zich kenmerkte door een goede organisatie en structuur op het veld zakte alsmaar verder weg met soms een sprankje hoop op herleven. Bij deze eens roemrijke club was er voortdurend een tweestrijd op bestuurlijk vlak. Het verval werd zelfs zo erg dat de club geen materiaal had voor de training. Toen Transie in december 2015 werd overgenomen door Rudisa, met Dilip Sardjoe als eigenaar, kwam er weer hoop op een mooie toekomst.

De doortrapte zakenman gaf de ploeg een financiële injectie en probeerde met een nieuw bestuur een nieuwe weg in te slaan. Met de nieuwe aanpak ontstond als het ware een hype en het leek wel of de supporters van weleer hun weg naar huis en het stadion teruggevonden hadden. De sportprestaties werden beter en de club werd semikampioen van Suriname. Daarna viel ze helaas terug, maar er wordt gewerkt aan een langetermijnplan om de glans van vroeger terug te brengen, zoals werd gezegd op de verjaardagreceptie woensdag.

Een traject uitstippelen is mooi, maar het uitvoeren is een andere zaak. Met enthousiasme alleen komt men er namelijk niet. Er moet ook geloof zijn in de mensen die de job moeten klaren en dat kan hoop geven voor de toekomst. Transvaal-voorzitter Anand Pherai zegt dat bij de overname vijf jaar geleden een project van tien jaar is uitgezet waarbinnen ook het plan voor een stadion met veertienduizend zitplaatsen. De vraag is wat er dan zal gebeuren als het de club niet lukt om na die tien jaar kampioen te worden. Voor de club is het van belang dat zij zich in deze periode financieel sterk maakt en minder afhankelijk wordt van één sponsor.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina