Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgvoorzieningenfonds heeft bestaansrecht

Zorgvoorzieningenfonds heeft bestaansrecht

19/01/2020 13:31 - Naomi Hoever

Zorgvoorzieningenfonds heeft bestaansrecht

Foto: Basiszorg.sr  

PARAMARIBO - Sinds de oprichting in 2014, hebben honderden personen een beroep gedaan op het Zorgvoorzieningenfonds. “Vanaf de oprichting krijgen wij vrijwel elke dag personen die een lening aanvragen om de kosten voor hun gezondheid te financieren”, zegt Meriam Sedney, bestuurslid van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg.

Tot nu toe hebben zich geen narigheden voorgedaan bij de aflossingen. Het is één keer voorgekomen dat iemand kwam te overlijden nadat de lening was afgesloten. In zo'n geval wordt het bedrag kwijtgescholden. Bij het verstrekken van de lening wordt ook gekeken naar de staat van de gezondheid van de aanvrager. Het fonds valt onder het Uitvoeringsorgaan Basiszorg en is toegankelijk voor elke Surinamer en ingezetene die geld tekort komt om de extra kosten bij ziekte te dekken.

Een lening wordt toegekend als de patiënt werkt en voldoende verdient om te kunnen aflossen. Een aanvrager mag ook een borg hebben of een risicoverzekering afsluiten. Voor de toekenning van een lening is het niet belangrijk hoe en waar iemand verzekerd is. "Echter moet aangetoond worden dat het geld inderdaad gebruikt zal worden voor de gezondheid." Het fonds verstrekt geen geld aan de patiënt, maar betaalt de medisch specialist of het ziekenhuis rechtstreeks.

Sedney twijfelt niet aan de bekendheid van het fonds. "Pas als je iets nodig hebt, ga je ernaar op zoek. Als je een ingreep moet doen en het kost veel, zal de specialist aangeven dat zo'n fonds bestaat." Ook de zorgverzekeraars weten ervan. Het fonds promoot zich door deelname aan beurzen.

Het bestuur voert het beheer over het fonds, maar de leningen lopen via de VCB Bank. De aanvragen gaan naar de bank na goedkeuring door het fondsbestuur. "Hoe groot het bedrag is weet ik niet. We beleggen ook veel", zegt Sedney. Het fonds raakt naar haar zeggen niet uitgeput omdat het geld wordt belegd waarmee rente wordt verdiend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina