Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Correctie voordrachten Constitutioneel Hof

Blunders voordrachten Constitutioneel Hof worden gecorrigeerd

19/01/2020 05:13 - Ivan Cairo

Blunders voordrachten Constitutioneel Hof worden gecorrigeerd

 

PARAMARIBO - De blunders die gemaakt zijn in verband met de bemensing van het Constitutioneel Hof, worden gecorrigeerd. In deze kwestie gingen zowel de regering als De Nationale Assemblee in de fout. De president blunderde door de inwerkingtreding van voornoemd hof niet officieel af te kondigen, zoals de wet op dit orgaan voorschrijft. De wet zelf was wel afgekondigd in het Staatsblad van de republiek Suriname.

Het parlement ging in de fout door voordrachten naar de president te sturen, terwijl het proces om dat te doen formeel nog niet in gang was gezet. Het staatshoofd had die voordrachten goedgekeurd. President Desi Bouterse heeft in een brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om de voordrachten opnieuw te doen, nu hij heeft afgekondigd dat de wet al in werking is getreden.

In een huishoudelijke vergadering vrijdag heeft De Nationale Assemblee besloten dat nu behalve de voordrachten van de coalitie die al naar de president waren gestuurd en goedgekeurd, ook die van de oppositie zullen worden doorgestuurd. Dit wordt bevestigd door de assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Amzad Abdoel (NDP). Breeveld: "De voorzitter zal alle voordrachten van adspirant-leden van het Constitutioneel Hof de president per brief doen toekomen. Ik denk dat de president er verstandig aan doet uit beide lijsten de beste deskundigen met een hoog ethisch besef het Constitutioneel Hof samen te stellen."

Abdoel zegt dat de president per brief heeft gevraagd om de voordrachten in herbeschouwing te nemen. "Hoogstwaarschijnlijk omdat de wet nog niet in werking was getreden. Dat zou middels een presidentiële resolutie moeten gebeuren. Inmiddels is die resolutie afgekondigd", zegt hij. Het parlement heeft haar voordracht in herbeschouwing genomen en besloten is om de voordrachten die in functie zijn gedaan opnieuw voor het staatshoofd terug te sturen.

"Er waren destijds andere voordrachten gedaan door de oppositie. Die zullen dan meegestuurd worden. Die voordrachten zijn niet in functie gedaan. Dus ik weet niet wat daarmee zal gebeuren. Trouwens volgens de grondwet, en wel artikel 144, worden de voordrachten in functie gedaan. Dit heb ik ook onder de aandacht gebracht van het parlement", zegt de NDP-fractieleider. Hij merkt op dat de voordrachten van de oppositie niet zijn getoetst aan de wet Constitutioneel Hof, omdat ze eerder niet zijn besproken in het parlement.

De oppositie had, aldus Abdoel, geen woord gerept omtrent haar eigen voordrachten en ook niet aangegeven voor welke functie de kandidaten worden voorgedragen. "De president kan nu dus verder gaan met het proces om de leden te benoemen. Hoogstwaarschijnlijk gaan zij mee met de eerdere voordrachten die wel getoetst en goed bevonden waren. Maar dat besluit ligt bij de president", stelt Abdoel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina