Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inkomsten aardgas voor West Suriname-plan

West-Suriname plan uitvoeren met inkomsten aardgas

14/01/2020 00:00 - Van onze redactie

Gregory Rusland is ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Gregory Rusland is ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Met de ontdekking van grote hoeveelheden olie en gas voor de kust van Suriname ontstaat een nieuwe mogelijkheid voor de uitvoering van het West Suriname-plan, zegt NPS-voorzitter en oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Gregory Rusland. Het plan was door de toenmalige regering onder leiding van Henck Arron opgesteld en zou in de jaren zeventig worden uitgevoerd.

"Met dit plan kan onder meer de ontwikkeling van het bauxietpotentieel en andere mineralen ter hand genomen worden tegen lagere kosten, die internationaal concurrerend zijn. Binnen het plan, dat al in uitvoering was tot 1980, kan de diversificatie van de economie meer inhoud krijgen door de ontwikkeling van de agrarische sector."

Het West Suriname-plan was een droom van de toenmalige minister van Opbouw (nu NH) Frank Essed. Er is een spoorlijn aangelegd die nooit echt productief geweest is en die zelfs bekend stond als de spoorlijn die leidt van ergens tot nergens. Essed's droom is nooit werkelijkheid geworden.

In dat gebied kan duizenden hectare grond worden ingericht voor de productie van diverse gewassen op grote schaal. "Met de gewijzigde omstandigheden zullen Nickerie en Coronie direct meegenomen moeten worden bij de verhoging van de productie en de aanverwante infrastructuur."

Rusland: "De gedachte van toen om een grote nieuwe stad in West Suriname op te zetten moet de komende periode aandacht krijgen. De realisatie van die doelen vereist verantwoord en deskundig leiderschap, omdat dergelijke plannen niet zonder visie en deskundigheid gerealiseerd kunnen worden."

Rusland stelt dat het volk op 25 mei bij de verkiezingen de gelegenheid heeft om Suriname positief op de kaart te zetten of te kiezen voor een toekomst als Equatoriaal Guinea, Nigeria of Venezuela. "Door de juiste keus kunnen wij welvaart creëren voor alle Surinamers. Het gaat dan om onderwijs en trainingen en mensen leren zelf in hun onderhoud te voorzien."

De politicus vindt dat onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur op een veel hoger niveau dienen te komen, zodat Suriname als voorbeeld kan dienen voor de wereld. Het kan laten zien hoe het als land welvaart kan realiseren voor de burgers en niet een land dat steeds negatief in de wereld wordt gepresenteerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina