Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitgever Parbode overleden

Uitgever Parbode overleden

14/01/2020 15:19 - Armand Snijders

Uitgever Parbode overleden

Jaap Hoogendam verbleef graag in het binnenland en schreef vaker over zaken die er zich daar afspeelden. Foto: Armand Snijders  

PARAMARIBO - Jaap Hoogendam, oprichter en uitgever van het Surinaamse opiniemaandblad Parbode, is maandag in Amsterdam overleden na een ziekbed. Hij werd 71 jaar.

Hoogendam lanceerde in mei 2006 Parbode omdat hij van mening was dat Suriname een kritisch maandblad nodig had. In 2008 verhuisde hij met zijn vrouw Hanneke hierheen en verbleef er tot eind 2014. In augustus 2019 was hij voor het laatst in Suriname.

Zeker in de eerste jaren van Parbode kreeg het blad tal van rechtszaken aan de broek, die bijna allemaal werden gewonnen. Hoogendam nam vrijwel nooit een advocaat in de arm maar verdedigde zichzelf en Parbode voor de rechter. Zijn motto was altijd dat hij liever rechtszaken dan vrienden had.

Hoogendam schreef zelf ook veelvuldig, bij voorkeur over zaken die zich afspeelden in het binnenland, waar hij graag verbleef. Daarnaast was hij auteur van de reisgids Buitenkansjes. Hoogendam wordt in besloten kring gecremeerd, anders dan hij had gewild blijkt uit zijn afscheidsmail. "Was liever in Suriname doodgegaan trouwens, brandstapel bij Weg naar Zee, daarna dik feest met al mijn vrienden en collega's."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina