Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Jongeren gefaald

COMMENTAAR: Jongeren gefaald

14/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Jongeren gefaald

 

HET IS DE NDP-kadermeeting gelukt om het afgelopen weekend de olievondst te ‘verslaan’ als het meest besproken onderwerp. Er is een show met een hoog entertainmentgehalte neergezet waarbij het DNA-lid Silvana Afonsoewa de oppositie en de rechterlijke macht heeft uitgemaakt voor kleine apen en oud-minister Ramon Abrahams beloofde: “wi o sori unu fa wi e teki strati, ze gaan het merken op 22 januari”.

Context daarbij was het verschijnen van de president voor de Krijgsraad op 22 januari. Na haar pleidooi liep Afonsoewa richting Bouterse van wie ze een dikke pakkerd kreeg: goed gedaan. Vervolgens gaf Abrahams mee dat niemand dus ook niet de rechterlijke macht kan komen aan de voorzitter van de NDP, de grootste partij in Suriname met wel 130.000 stemmen. "A no kan. A no sa pesa."

Abrahams en Afonsoewa hebben getoond weinig respect te hebben voor de rechterlijke macht. Het maakt niet uit of de partij het proces politiek vindt of niet. De rechterlijke macht dient gerespecteerd te worden. En ook al zouden vierhonderdduizend mensen hebben gestemd op de president.

Feit is dat hij toen geen veroordeelde was in Suriname. Hij was een man tegen wie een proces liep, die werd gekozen tot president. Nu is het een veroordeelde die weer mee zal doen aan de race om president te worden.

De NDP staat bekend om het stimuleren van jongeren in de politiek. Tegelijkertijd moet gezegd worden dat maar van weinig van die jongeren gezegd kan worden dat het uitschieters zijn geworden die onbevlekt een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de richting van het land.

Integendeel, veelal blijken zij zich te spiegelen aan de ouderen in de partij zoals Abrahams. Het voorbeeld dat gevolgd wordt is dan bepalend voor de prestatie van deze groep. Het bewijs is ook nu weer geleverd met het optreden van Afonsoewa.

Ook de aanhang van de NDP bestaat voor een groot deel uit jongeren. En juist omdat een politieke partij ook de plicht heeft haar mensen te scholen en de kadermeeting sowieso gaat over het doorgegeven van cruciale informatie, hadden de uitspraken van Afonsoewa tenminste genuanceerd moeten worden door de volgende spreker of de president zelf.

Wij hebben in Suriname te veel de gewoonte om uitspraken te doen die we als politiek bestempelen, zonder dat we erbij stilstaan dat in de kakafonie van massamedia niet duidelijk is voor de toehoorder welke pet die persoon op heeft op dat moment. Wat die persoon misschien wel ziet is iemand naar wie hij of zij opkijkt. Laten wij daar voorzichtig mee omgaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina