Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Aftellen

COLUMN: Aftellen

14/01/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Aftellen

Gerold Rozenblad  

Iedereen maakt zich druk over wat na vijf of zes jaar zou moeten gebeuren, wanneer de eerste olie boven komt drijven. Zelden heb ik zoveel uitingen gehoord over hoe en wat er zou moeten gebeuren met al die miljoenen en miljarden waarover wij de beschikking zullen hebben. Bepaalden blij, anderen niet blij. Weer anderen sceptisch. Het ligt er maar aan hoe je erin staat, de wijze waarop de markante gebeurtenis verteert.

Terwijl ik ook voorzichtig blij ben, begin ook ik met het aftellen. Belangrijkste drijfveer op dit moment? De opmerkingen van OW-minister Vijay Chotkhan, De bewindsman maakte onlangs bekend dat zowel het baggeren van de Surinamerivier als de nieuwbouw van de Jopi Pengelluchthaven gedaan zullen worden door China Harbour Engeneering Company (CHEC).

Terwijl ik de bui al zag hangen boven de Pengelluchthaven, had ik eigenlijk ook kunnen weten dat ook het baggeren aan CHEC zou worden gegund. Er is vrijwel geen groot infrastructureel werk dat niet meer aan en Chinese aannemer wordt gegund. En daar zit mijn zorg. Zijn Surinaamse ondernemers plots niet meer in staat twee bouwstenen op elkaar te leggen?

Wie CHEC googelt ziet het bedrijf overal in de regio opduiken. Van Guyana tot de Bahamas en van Jamaica tot aan de Kaaiman eilanden. Overal waar de Exxim bank met geld strooit, komt deze onderneming die een werkarm is van China Communications Constructions Company te pas. En die laatste is een staatsondeneming. En trouwens ook een onderneming die tussen 2009 en 2017 door de Wereldbank was verbannen van alle werken die door die instelling werden gefinancierd. Corruptie.

We zitten als regio aan handen en voeten vast aan China. Je leest erover, maar wanneer het hand over hand toeneemt in je eigen land, vraag je je in gemoede af of de leningen die zo gemakkelijk worden verstrekt wel zo goedkoop zijn als men doet voorkomen. Het is maar waar je aan verslingerd raakt wanneer andere financieringsbronnen opdrogen en je iets moet om enige economische activiteit op gang te brengen. Ook al is het dat bijkans tachtig procent van het geleende geld toch weer in de zakken van aan de verstrekker verdwijnt.

Er zijn verschillende studies die aantonen hoe en op welke manier China zijn greep op onder andere onze regio aan het versterken is. Waar ik naar uitkijk is een lokale, vergelijkende, studie over wanneer wij er slechter voor stonden: de periode waarbij wij vanwege het geld van het voormalige Moederland naar de pijpen van de Noordzee moesten dansen, of deze periode, waarbij wij steeds de handen schudden van een 'bevriende' natie. Ik durf er nu al een fors bedrag op in te zetten dat het elkaar niet veel zal ontlopen. We lijken op dat stuk wel de ballen van de geit.

Als ik me dan zorgen moet maken over de dagen die verder liggen dan vandaag en morgen, dan kijk ik over de Corantijn, waar ze nu er olie gevonden is, eindelijk de rug kunnen rechten. CHEC heeft het gepresteerd om de renovatie van de Cheddie Jagan luchthaven die sinds 2013 gaande is tot vandaag niet op te kunnen leveren.

Pas nu slaat Guyana met de buist op tafel en per eind deze maand kijkt de maatschappij aan tegen en schadeclaim van 7000 US dollar voor elke dag dat het project niet is opgeleverd. Wij hebben 'Bakra basi a kaba' gehad. Met genoegen begin ik af te tellen naar het moment waarop wij ook kunnen zeggen "omu sneysi a sari now." Te beginnen met het palmolieproject te Patamacca, waar China Zhong Heng Tai, na 15 jaar nog geen moer van heeft gerealiseerd.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina