Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Naarendorp wil meer prioriteit voor zorgsector

Naarendorp wil meer prioriteit voor zorgsector

13/01/2020 06:03 - Amanda Palis

Robby Naarendorp, C-47 ondervoorzitter.

Robby Naarendorp, C-47 ondervoorzitter. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Gezien de uitdagingen die het Diakonessenhuis vorig week heeft genoemd in de Ware Tijd, concludeert C-47 ondervoorzitter Robby Naarendorp dat de overheid geen prioriteiten stelt aan de gezondheidszorg.

"De uitdagingen zoals de achterhaalde ligdag tarieven en het wegtrekken van personeel zijn niet alleen aangekaart door de ziekenhuizen, maar ook door vakbonden van personeel in de sector", zegt Naarendorp.

"Ziekenhuizen maken deel uit van het land en het is taak van de regering om een zodanige sfeer te creëren dat ze optimaal kunnen functioneren." Hij ziet investeren in de zorg als een investering waarvan men op lange termijn profijt zal hebben.

"De tarieven zijn al lang niet meer van deze tijd en moeten dringend aangepast worden als je binnen een sector moet functioneren waar het alsmaar duurder wordt", zegt Naarendorp, die ook voorzitter is van de personeelsbond van het Diakonessenhuis.

Het wegtrekken van de verpleegkundigen naar overheidsziekenhuizen is voor de vakbondsfunctionaris ook te merken aan het aantal leden van de werknemersbonden van de particuliere ziekenhuizen - het Diakonessenhuis en Sint Vincentiusziekenhuis.

"Als er elk jaar tussen de tweehonderd tot 250 personeelsleden op een bestand van zeshonderd naar het buitenland of naar de overheidsziekenhuizen vertrekken, is dat praktisch een derde", klinkt Naarendorp bezorgd.

Hij noemt dit een van de grote prioriteiten waar de vakbeweging aandacht aan moet besteden. "Ten eerste willen wij als vakbeweging niet alleen werken aan behoud van de werkplekken, maar ook aan zodanige salariëring dat de mensen kunnen voorzien in het onderhoud van hun gezin."

Vorig jaar heeft de vakbeweging een loonsverhoging van twee procent weten te bereiken, maar dat is volgens Naarendorp bij lange na niet genoeg om het groter worden gat tussen de salarissen van de overheids- en particuliere ziekenhuizen te dichten.

"We kunnen niet meer op de proppen komen dit jaar met een loonsverhoging van twee procent. Ik vrees het ergste als we de salarissen niet substantieel corrigeren", stelt de ondervoorzitter van C-47. Hij kan begrip opbrengen dat verpleegkundigen wegtrekken, maar het kan volgens hem niet meer zo door gaan.

"De particuliere ziekenhuizen steken heel veel tijd en geld in het opleiden van personeel en als de mensen zijn bijgeschoold vertrekken ze. Als je kader wegtrekt, begin je eigenlijk weer van voren af aan en blijf je mensen opleiden. Om goede zorg te kunnen garanderen heb je gemotiveerde en tevreden werknemers nodig en dat is waaraan wij willen werken", zegt Naarendorp.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina