Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Quorumprobleem zat Simons het meest dwars

Quorumprobleem zat Simons het meest dwars

11/01/2020 10:42 - Naomi Hoever

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings- Simons is niet tevreden over de wijze waarop er in 2019 quorum is verleend in DNA.

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings- Simons is niet tevreden over de wijze waarop er in 2019 quorum is verleend in DNA.  

PARAMARIBO - DNA-voorzitter Jennifer Geerlings- Simons verbaast zich niet over de kritiek van de oppositie dat ze worden gekortwiekt door de leiding van het parlement. Dat is hun modus operandi. Ook de tactieken van de coalitie zijn haar niet vreemd. Simons reageerde op vragen van de redactie kort na een terugblik te hebben gegeven over de werkzaamheden van het college in 2019.

"Ik werk al 25 jaar in het parlement. Ik heb aan beide kanten gezeten en onderzoek mijn werk steeds weer en hoe ik balans daarin moet brengen." Met het opgooien van de vergaderingen kan de burgerij ook zien wie meer gelegenheid krijgt voor een punt van orde. "Natuurlijk hebben mensen hun meningen. Wanneer mijn coalitie teveel kritiek op mij heeft zeggen ze het aan mij en niet aan u. Als ik me als voorzitter te veel ga focussen op wat de oppositie en coalitie zeggen, zal ik mijn werk niet goed doen. Ik heb een reglement van orde en daaraan probeer ik mij te houden."

Simons geeft aan dat in het verleden de spreektijd niet werd gecontroleerd. Zij heeft daar verandering in gebracht. "Mensen willen meer ruimte hebben om iets te zeggen. Dat wil niet zeggen dat de voorzitter het moet toestaan. Kritiek houdt je sterk en je evalueert of het terecht is." Volgens Simons hebben de leden gefunctioneerd op basis van de mogelijkheden die er bestaan binnen het parlement. Ook de ondersteuning om te komen tot initiatiefwetten.

Daarom stoort ze zich eraan dat er op bepaalde momenten geen quorum was. "Ik moet vaak een uur wachten. Dus op dit vlak ben ik niet tevreden. Het komt wel maar het is nog niet wat het wezen moet. In de regio ontbreekt het initiatiefrecht voor parlementariërs. Veel leden van andere parlementen hebben tegen mij gezegd dat wij vele mogelijkheden hebben in tegenstelling tot hun waarbij zij geen initiatiefwetten kunnen indienen", legt Simons uit.

Ook op het gebied van het functioneren van de griffiers is de parlementsvoorzitter tevreden. Zij zegt dat er zestien initiatiefwetten zijn ingediend. In de periode voor 2010 waren initiatiefvoorstellen volgens Simons een hoge uitzondering. "In Suriname hebben we een achterstand in sociaal economische wetgeving. Die hebben wij een beetje ingelopen. Ik vind dat we het beter kunnen. We kunnen niet van het ene uiterste naar het andere." Over het functioneren van het parlement zal de samenleving een oordeel moet vellen.

Wel probeert de parlementsvoorzitter zoveel mogelijk procedures vast te leggen. "Het parlement heeft ten opzichte van parlementen in de regio een behoorlijke basis om te functioneren zowel technisch, professioneel en wetenschappelijk". Simons is wel tevreden over de communicatie naar de samenleving, maar vindt dat er een evaluatie moet komen over de wijze waarop wetten worden afgehandeld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina